woensdag 5 oktober 2011

Dumbledore is gay

Het zit de hele tijd in mijn hoofd: Dat J.K.Rowling in een documentaire die als extra is bijgevoegd bij de dvd van deel zes, Harry Potter and the half blood prince, zich laat ontvallen dat voor haar Perkamentus, de hoofdtovenaar, in het Engels Dumbledore, homo is.

De interviewer vroeg hoe het nu verder ging met alle personages, na het laatste deel 7, en ze krabbelde zó op een papiertje de stamboom op van een volgende generatie, die nooit in boekvorm zal verschijnen. Charlie, een van de broers van Harry's beste vriend Ron, zou niet trouwen. 'Is hij misschien homo?' suggereerde de interviewer, die een vriend van haar was. Nee, hij had het te druk met de wereld doorreizen en avonturen meemaken, maar Dumbledore is gay, zei ze. Zo had ze het zich tenminste altijd voorgesteld, voegde ze toe.

Het achteloze ervan, intrigeert me. Nergens in de boeken kan ik me herinneren dat er een hint daartoe gemaakt wordt, waarom ook. Seksualiteit is niet de corebusiness van een hoofdtovenaar. Nu ik deel 7 aan het herlezen ben, valt ineens op dat de roddeljournaliste suggereert dat de band tussen Harry Potter en Dumbledore wellicht niet gezond was.

Waarom zou Dumbledore homo zijn in de verbeelding van Rowling? Ze excuseerde zich dat er zovéél donkere en duistere dingen gebeuren in de Potterreeks, simpel omdat ze zelf zo'n lange tijd zelf niet gelukkig was en depressief was. Ze barstte in huilen uit, toen ze in haar eigen oude flat stond, waar ze het eerste deel geschreven heeft, met de rug tegen de muur: Ik ga een boek schrijven en het maakt me niet uit of het ooit uitgegeven wordt. In haar oude slaapkamer bleek de nieuwe bewoner de Potterboeken op de plank te hebben: 'Wie had dat 10 jaar geleden kunnen denken, dit is gek, zo gek...' Rowling bleek een emotioneel gevoelig en kwetsbaar mens. Kwetsbaar, zoals wij allen dat op z'n best zijn: niet verhard en onnodig stoer.

Harry Potter is op 31 juli jarig, net als Rowling en ze valt op donkere haren en groene ogen. Mijn huidige man ziet er ook zo uit, zegt ze. En warempel: zelfde kapsel als Harry met een brilletje. Is dat wellicht de verklaring waarom Dumbeldore, gay is? Harry Potter vertegenwoordigt die ene zuivere ziel, waarin belichaamd is dat de liefde het kwaad heeft overwonnen, al toen hij een baby was. Dumbledore is zijn mentor: degene die vanaf het begin weet dat ofwel Harry, het goede, ofwel Voldemort, het kwade zal winnen. Maar ééntje zal heelhuids uit de strijd komen.

Harry is zu haben, maar om nu twee vertegenwoordigers van het goede binnen het handbereik van je gevoelsleven te laten naderen, is wellicht teveel. Had Harry nou homo kunnen zijn? Nee, vanaf deel 1 was voor Rowling bekend dat die zou gaan trouwen en een gezin zou stichten. Dumbledore vervult de rol van een soort God in het boek, maar eentje die wel dood gaat en dus 'menselijk' is.

Zou God hetero kunnen zijn? Of homo? Of bi? Dat is niet nodig, want hij leeft niet op aarde, heeft geen handen en geen voeten, geen huid, geen ogen en oren, neus, haren, laat staan andere instrumenten om de seksualiteit mee te beoefenen. God is dus ook geen 'hij'.