dinsdag 25 oktober 2011

File, ja file

Zwager zat in de kunstmatige gemaakte file op de A2 van zaterdag, waar een dode is gevallen. Hij is een rustige, aimabele, rationele man dus dan maakt een bijna live-verslag van wat hij heeft meegemaakt, indruk. Hoe er helikopters aan weerszijden van de autoweg rondvlogen, er gigantisch veel politieauto's uitgerukt waren, de file eindeloos leek en hij daar vastzat in zijn auto.

Je kunt niet weg, geen kopje koffie bij de hand, geen toiletmogelijkheid, onrust en lawaai alom. Je denkt dat er iets heel ergs gebeurd is. Wij allen op het verjaarspartijtje dachten dat. Is de koningin ontvoerd? Willem-Alexander vermist? Is men achter een grote criminele bende aan die een gevaar vormen voor 's lands veiligheid? Het houdt je even bezig, maar we waren toch niet zo gek om het journaal van 18 uur daarvoor aan te zetten.

Nu blijkt het over 'benzinedieven' te gaan. Te weten: mensen die doorgereden zijn, na getankt te hebben voor een bedrag van pakweg 70 euro. Daarvoor kan de politie dus een kunstmatige file creëren. Ik stel het me zo voor: het alziend oog van de camera's zien de stromen auto's, mensen als mieren op een weg, en men kan als God in eigen persoon, stoplichten op rood of groen zetten, mensen dwingen links of rechtsaf te slaan, je een weg op krijgen tot de dood erop volgt.

Politiestaat? Wat blijkt het leven meer te zijn dan een afhankelijkheid van al het andere leven om je heen? Je bent als een dominosteentje op domino-day, je kan zomaar omvallen. Vrijheid is nooit los leverbaar. Vrijheid is vooral nooit te bewerkstelligen door anderen rondom je heen. Voor 70 euro is een halve dag van mensen bepaald geweest door een oorlogachtige situatie, muur en muurvast. Alleen degenen in die auto die hun geest hebben kunnen verzetten, een luisterboek, muziek, het bewaren van rust in je, alleen zij, ja die... zij waren mens en geen mier.