vrijdag 28 oktober 2011

Kleurig

U. & U. en A. waren een dagje naar Amsterdam. Het is grappig om te zien wat hen dan is opgevallen. Met de huidige techniek die U. heeft meegenomen, kan dat zomaar: foto's van die middag 's-avonds laat op een schermpje bekijken. Ineens zie ik de schoonheid van de Bloemenmarkt: U. maakte meerdere foto's van al die zakjes met zaad en bollen die daar hangen. Het worden kleurige mozaïeken waarvan het je gaat duizelen.

Een brug die omhoog gaat om boten door te laten: uitgebreid in beeld gebracht. Dat ook de lantaarns en de stoplichten mee omhoog gaan! Hoe bestaat het,wat zijn Nederlanders toch inventief! De coffeeshops: U. met een reggaemuts op en lange haren, een pijp in de hand. Ja, dat blijft toch apart:dat het zomaar in de straten van de hoofdstad van een land naar cannabis kan ruiken. En wat dacht je van de multi-culti-kleurige mensen die hangend tegen een Amsterdams grachtenbrugje in het zonnetje een praatje met elkaar maken, met de fiets in de hand? Wanneer ik dat vergelijk met de relatief stille, brede straten van Dresden, dan is het in Nederland best wel vrij en kleurrijk, eigenlijk.

Vensters van grachtenramen gevuld met snuisterijen: een raam vol globes en planten, een ander raam met beeldjes van katten, een vreemde verzameling van dingen gemaakt van kurk en koffie-roerstaafjes. Fietsen, overal fietsen tegen de huizen en de grachten aan. De Stopera: ja, toch ook heel mooi in harmonie, dat ronde gebouw op het plein. Ik was al dol op Amsterdam, maar weet het dan weer opnieuw: het is er vrolijk en levendig met in de botanische tuin veelsoortige kleurige vlinders, dat wist ik niet.

Bij mij binnen fladdert onderwijl een dagpauwoogvlinder. Wat een dilemma! Haar naar buiten leiden betekent de dood in de herfstkou. Binnen houden betekent uiteindelijk ook een zeker einde. Ze blijft maar tegen de ruiten aanvliegen, met steeds meer gehavende vleugeltjes. Ik heb een beetje honing op een theelepeltje gedaan, zo'n beestje moet toch ook eten?

Terwijl mijn gasten de hele dag in Amsterdam liepen, liep ik enkele uren in Ikea, op zoek naar eigen vrolijk goed. Ik kocht placemats met kleurige vogeltjes voor op mijn blauw turquoise vensterbank, waar de verf wat aan het bladderen is. Heeft de dagpauwvlinder wat kleurig gezelschap. En ik vanaf morgen ook, als mijn kleurige gasten weer vertrekken.