woensdag 24 februari 2016

Rondwandeling Waal, handbijlen, ecozz-tas

Het is 7 kilometer lopen: vanaf het station, over de voet en fietsbrug naar de andere kant van de Waal, een stukje langs die oever, over met de nieuwe brug naar het stadseiland, die doorkruisen en dan weer de oude Waalbrug over en door de stad heen terug naar het station. Wat mensenhanden kunnen bereiken; dit is toch het oud-Hollandse gevoel van nieuw landschap maken, elke vierkante meter uitgedacht op de mooist mogelijke inkijkjes en doorkijkjes.

Wat vroeger een rommelig stukje oud-Lent was, onder een oude spoorbrugtunneltje door naar de dijk langs  wat rommelige kassen en sleetse huizen, is nu ineens een nu al bijna sfeervol stukje straat met een oud dorpscafé Waalzicht geheten, de naam nu dubbel en dwars waar,  terwijl aan de andere kant waar de kassen en rommelweilanden waren, er nu ineens het water stroomt. De oude dijkweg is geheel verplaatst en je kunt nu ook de andere kant langs de oever struinen richting de nieuwe verkeersbrug, vlak bij het klooster De Bron.

Daar vond ik op een  strandje in de herfst wat oude stenen die verdacht veel op handbijlen uit de oudheid lijken. Als het niet zo is, dan houd ik toch de gedachte eraan vast, nu ze op mijn grote tafel liggen, bij een 'rivierwezen', een traveller, zoals de Australische kunstenares Fiona Hall ze noemt. De sfeer op dat vindplekje staat me bij, alsof ik door een luik in de tijd ergens anders heen werd gevoerd.

Overal zijn er nieuwe strandjes en op de nieuwe  brug bij het centrum zijn een soort van hang/ligbanken gemonteerd. In de zomer wordt dit vast een en al geanimeerdheid: een bruisend gebiedje vol zonnende en flanerende mensen. Er is een heel wandelgebied bijgekomen, nieuwe bruggen, nieuwe oevers, een eilandje.

Dat zijn 'leuke dingen voor de mensen' zou de Boer van Paul van Vliet zeggen. Een ander heel leuk ding, dat ik meteen zonder nadenken kocht is een opvouwbare ecozz tas, gemaakt van oude petflessen. Het kan 20 kilo dragen en is bedrukt met een oud-middeleeuws miniatuur: klaprozen aan de kanten, onleesbare tekst en een plaatje van een engel die een monnik-achtig type een boek overhandigd.  Volgens de verkoper kun je zelf afbeeldingen aandragen en als die meer-dan-zoveel-keer geliked  is, dan voeren ze het uit. Fijn: leuke dingen...