donderdag 23 juni 2016

Venetië en Terschelling

Nou heb ik het toch weer gedaan. Een vliegretour naar Venetië geboekt. Dit jaar dacht ik er serieus aan, om eens wat anders te doen. Maar ik zie me als vanzelf steeds in Venetië lopen! Het begint een beetje te worden als de ervaring op Terschelling: het is elke keer tegelijk hetzelfde en toch ook weer helemaal anders en nieuw. Het is een soort plek geworden waar ik ook door het jaar heen vanzelf in verblijf.

Nu op Oerol dacht ik ook: is het alweer een jaar geleden dat ik hier was? Het lijkt wel gisteren. En gisteren zat ik tot laat in de tuin in het donker en het voelde aan alsof ik bij mijn tent zat aan de bosrand. Alleen het geraas van het verkeer in de verte, viel me nu werkelijk op. En twee vleermuisjes die overvlogen. Straten en sferen van Venetië duiken ook door het hele jaar heen, onverwacht op voor mijn geestesoog.

Ik heb nu een Venetiëkaart, 5 jaar geldig, waarmee je dus een maandabonnement kan kopen waarmee je heel goedkoop van alle vaporetto's en bussen gebruik kunt maken. Ik kan nu rustig om half elf 's avonds aankomen en weten dat ik de camping op het Lido nog haal, vanaf vliegveld Marco Polo.

Bedenken om iets heel anders te gaan doen, was wel prikkelend. Maar helemaal niet in Venetië zijn, dat wilde ik niet. Een weekje dan en verder nog wat anders doen? Maar mijn hemel, waarom dan toch? ... Helemaal de tijd vergeten en loslaten, zelfs jezelf vergeten en alles loslaten, juist dat gebeurd daar: wonen in je eigen brein, alsof mijn brein materie is geworden; dat roept Venetië bij me op.

Als ik oud en de dagen zat ben, dan hoef ik nooit meer naar Terschelling of Venetië. Dan loopt alles in alles over. Of wie weet al veel eerder. Dit jaar heb ik opnieuw de gelegenheid om beide te doen. Wat de toekomst brengt, je weet het nooit. Maar ik ben ronduit dankbaar dat ik deze twee plekken gevonden heb. Het lijkt soms alsof deze plekken me gewenkt en gewekt hebben en dat ik geluisterd heb naar hun roep.