donderdag 29 april 2021

Nick Lowe & Los Straightjackets. Dani. The Peanuts

Altijd leuk om binnen een uur tijd, nog heerlijk warm in bed met  iPad op je borst, terwijl voor buiten een regenachtige dag voorspeld is, iets nieuws te ontdekken: Nick Lowe & Los Straightjackets. Ik zie een oudere man met wit haar en een bril van mijn leeftijd, schat ik in (later lees ik dat hij van 1949 is, dus toch wat ouder, maar wellicht niet in de opname die ik als eerste zie) omgeven door een rockbandje die kleurige maskers dragen, dat blijken Mexicaanse vechtmaskers te zijn.

Het visuele effect is een combinatie van grappig en ironie maar wat ik hoor is meteen ‘lekker’ serieus, groovy, warm. Er wordt goed gemusiceerd, ze zijn helemaal op elkaar ingespeeld en ook de teksten van de liedjes zitten goed in elkaar. (What's So funny 'Bout) Peace, Love and Understanding: op die woorden sloeg ik aan om de video te gaan bekijken. Het blijkt een nummer waar Elvis Costello, die ik héél lang geleden best leuk vond, een hit mee heeft gehad, wat mij dus ontgaan is. maar zolang gaat Nick Lowe dus al mee als Britse singer-songwriter.

 

Het volgende liedje dat ik bekijk is Half a Boy, half a Man, ook om de titel want die fase vind ik heel aantrekkelijk bij het mannelijke geslacht omdat jongens zo lief onschuldig kunnen zijn en hen een wereld wachtte waar ze stoer moeten zijn, gehard en op prestatie gericht. Ik denk dan altijd aan die fotoserie van Rineke Dijkstra van die jongen die het Israëlische leger in moet, met op elke foto steeds meer het verlies van zijn onschuld.

 

Gelukkig is dat nu minder nodig voor mannen, zoals Dani,  de winnaar van The Voice of Holland het juist moet hebben van zijn zachte uitstraling en zijn stem natuurlijk, in ieder geval voor Anouk, die bij de blinde auditie oprecht geraakt werd en vervolgens zich totaal heeft ingezet om hem te coachen en hem te laten shinen. Hij heeft in zijn stem een tedere buiging, die ook wel past bij zijn maatschappelijke inzet voor vluchtelingen en minderheden en ik hoor nu zijn single Magical Powers. 

Maar ik dwaal af en het wordt tijd om op te staan. Ik zag dat de blauwe emmer waar ik water mee opvang voor de was en afwas al weer bijna tot het randje gevuld is, dus die ga ik aftappen met plastic literflessen. Nog één liedje dan, nu alleen Los Straightjackets, aangeklikt omdat ik er een afbeelding van The Peanuts bij zie, Linus&Lucy. Het blijkt dat animatie van deze geweldige Comic er tussen door is gemonteerd en beide swingen.