donderdag 13 mei 2021

Boekwinkeltjes

Onlangs heb ik de wereld van Boekwinkeltjes.nl ontdekt, dat in feite het grootste antiquariaat van Nederland is met zéér veel particulieren die nu een eigen boekwinkeltje bestieren en helemaal online. Tot nu toe had ik er een enkele ervaring mee, waar ik een vraag mailde naar een aanbieder en nooit een reactie terug heb gekregen. Bovendien moet je verzendkosten betalen en dat maakte het onaantrekkelijk en deed mij struinen in het tweedehandsboeken-bestand bij Bol.com, waar je eenmalig 1,99 euro aan servicekosten betaalt, hoeveel je er ook bestelt in een keer en na 20 euro is de verzending altijd gratis.

Maar Bol.com stopt met tweedehandsverkoop en ik zocht naar exemplaren van het stripboek Thorgal, tikte de zoekterm in en zag op een fotootje een man van mijn  leeftijd geflankeerd door twee witte robots uit het goede leger van Star Wars, ‘May the Force be with You’, stelde een vraag over een exemplaar en de verzendkosten en kreeg prompt een antwoord terug met daarin ook de suggestie dat, wanneer ik veel meer exemplaren kocht , hij er dan een leuk prijsje van kon maken. Dat prikkelt meteen mijn onderhandelingsgeest, dus ik zocht alle exemplaren die ik nog niet had op en meldde deze wel te willen bestellen onder de voorwaarde dat er geen sprake was van een bepaalde inkleuring.

Ik was er al achter dat de oude versies van Thorgal veel mooier en genuanceerder van kleur waren dan een moderne variant. Dus hij deed de moeite om al zijn exemplaren te checken en te melden welke goed waren en deed zijn prijs. Maar ondertussen was ik een ander aanbieder tegengekomen, die voor de belachelijk lage prijs van 15 euro, negen exemplaren aanbood, waarvan ik er zeven nog niet had, met de juiste inkleuring, dat had hij dus al voor mij onderzocht. Hij nam het sportief op, verzekerde dat zijn exemplaren wel in een  uitzonderlijk goede staat waren, maar even goede vrienden als ik niks bij hem zou kopen...  Er volgde nog een onderhandeling hoe duur het zou zijn als ik alles wel bij hem zou kopen, plus nog een andere graphic novel-serie waar ik ook wel belangstelling voor had, maar uiteindelijk werd het me te duur, dus ik vertrok, voorlopig. 

En toen kwam ik uit bij haar en het blijkt dat de verzendkosten 7,25 euro zijn, met een maximum van 10 kilo. Dan kon ik net zo goed nog wat boeken erbij zoeken, want alles wat zij aanbood lag tussen de 2 en de 4 euro, met een uitschieter van 6 euro voor Anna, de gebonden biografie over Annie M.G. Schmidt door Annejet van der Zijl. Dus ik gaf haar een lijstje met de vraag of ik hiermee al bij de 10 kilo kwam. Zij meldde dat ze die dag aan inkoop had gedaan, net terug was met tassen vol boeken en dat ze even ging uitrusten en het dan voor me zou uitzoeken. 

Ik bleek bij lange na, nog niet bij die 10 kilo te komen, dus ik zocht verder in haar gigantische boekenbestand met voor drie kwart allerlei onbekend materiaal van voor mij obscure auteurs. Ik vroeg haar of ze per kilo ergens opkocht, maar nee, ‘was dat maar waar’, mailde ze, ze gaat alle kringloopwinkels af, haar winstmarge is heel klein, het is een uit de hand gelopen hobby. Dus, in feite, de eerste dag dat het weer kon, na de lockdown, is ze weer op pad gegaan.

Ik vind het heel grappig om ineens te ervaren dat al die ‘Boekwinkeltjes' op die site dus bemenst worden door allerhande individuen. De ene zet een deel van zijn eigen verzameling te koop, misschien omdat hij een deel wil vervangen met een nieuwe uitgave, is daar trots op en wil er ook niet zomaar afstand van doen. Bij beter kijken zie je nu aan het aanbod dat sommige mensen waarschijnlijk al hun boeken te koop zetten, en dan kun je een heel lange leesgeschiedenis met bij bijbehorende interesses traceren. Dat zijn, vermoed ik, dan allemaal mensen op leeftijd, die van hun boeken af moeten... 

Voor nu, kocht ik bij haar een doos vol boeken voor 50 euro plus nog verzendkosten. Heel gevarieerd: van  een zakboekje over vogels, oude Kronkels van Simon Carmiggelt, tot Nijntje is stout, het ABC van Rie Kramer, de Bosatlas van de wereldgeschiedenis, de Odyssee van Homerus, het hele dikke boek Het lot van de familie Meijer van Charles Lewinsky, dat ze ‘een schitterend boek’ noemde. 

De prijs had ik haar zelf aangeboden, want ineens zag ik minutieus struinend, bij haar twee aanbiedingen, dat wanneer je voor 35 euro kocht, je het voor 20 euro kreeg en ik was al bij de 70 euro. Ik had het geheel dus voor 40 euro kunnen krijgen. Toen mailde ze dat het een foutje was, dat het per ongeluk weer op de site was verschenen, het was een vakantie-aanbieding van vorig jaar zomer, maar ik zou het natuurlijk wel krijgen! Ik vond dat wat sneu voor haar, mailde dat en stelde 50 euro voor, dan hadden we er beide wat aan en dat vond ze ‘heel fideel’.  Ik heb mezelf voorgenomen dat ik eerst alle boeken gelezen moet hebben en dan mag ik weer kijken op Boekwinkeltjes.