dinsdag 8 juni 2021

Gele kwikstaart

Dit is heel erg grappig. Het is nu dik kwart over negen in de avond en het bos is nog vol vogelgeluiden. Afgelopen vrijdag met de boekenclub zaten we ook buiten en H. is kenner van vogelgeluiden. Ze zegt ineens : Ik hoor de gele kwikstaart! Dus zij probeert het geluid na te doen en wij houden onze oren gespitst. Ja, nu! zei ze herhaalde malen, maar de anderen hoorden niks... Toen zei ze dat ze deze niet meer hoorde. Jammer, het was over.

Nu dacht ik: zou deze nu dan weer te horen zijn? Maar waar moet ik naar luisteren? En hoe ziet het vogeltje er eigenlijk uit? Het zal wel iets met geel zijn, maar ik heb er nog nooit zo’n eentje gezien. Ik Google op ‘gele kwikstaart’ en kom op een site en zie een grijzig vogeltje, het vrouwtje, dat ik hier wél in het echt heb gezien;  het blijft apart dat in het dierenrijk de vrouwtjes altijd lelijker zijn dan de mannetjes... (Met de invalshoek van de emancipatie kun je er natuurlijk wel van maken, dat het dus de bedoeling is dat mannetjes heel erg hun best behoren te doen om het vrouwtje te behagen, maar dit terzijde)

Op die site kun je ook het geluid horen van hun gezang. Ik klik het aan en hoor meteen daarna exact hetzelfde uit de bomen komen! Ik hoor het mannetje en het vrouwtje en het jong, alle drie eerst uit mijn iPad en meteen daarna als een soort van keiharde echo, het in het écht! Heel erg leuk. Het is dus een erg alert vogeltje, die gele kwikstaart.