vrijdag 12 februari 2010

Leeswandeling: biodiversiteit

Omdat ik mijn 50 euro-biljet klein moest maken, ten einde een buskaartje te kunnen kopen, dat mag niet met 50 euro, moest ik iets kopen in de kiosk erbij, want die wisselen niet zomaar 50 euro. Kauwgom, een aansteker, een rolletje stophoest? Het staat me altijd tegen dat het daar weer veel duurder is dan in een gewone winkel. Zo viel mijn oog op de National Geographic van deze maand: Maar 2,95, i.p.v. de gebruikelijke 4,70, een actie deze maand: Koopje!

Biodiversiteit staat er met dikke letters op de voorkant en ik heb het blad helemaal van voor naar achter gelezen. Als een wandeling, stap voor stap, in plaats van al bladerend en dan hapsnap lezen wat je goeddunkt. Dan gebeurd er toch iets aparts. Het was alsof ik die biodiversiteit per pagina tot mij nam. Je laat je verrassen, in plaats van de regie te hebben.

Dit blad met dit thema, leent zich er natuurlijk speciaal heel goed voor, om zo'n leeswandeling te ondernemen. Het begint met drie foto's in de rubriek 'Oog op de wereld': bliksemflitsen bij het Burj al Arab-hotel, 321 m hoog in Dubai, gemodelleerd naar een zeilschip, maar het heeft ook iets weg van een groene peul. Daarna het gele hart van een witte lotusbloem en tot slot een jongetje dat viool speelt in het door oorlog verwoeste Sulaymaniyah, 250 km ten oosten van Bagdad.

Alleen al die 3 foto's brengen je aandacht van rijk naar arm, van groots en steen naar een warm natuurdetail, van berekende macht naar onschuldige muzikaliteit. Ik ga niet bladzijde voor bladzijde deze wandeling hier opsommen, maar noem wel wat voorbeelden, om de biodiversiteit van deze planeet en onze soort, de mens eens in het perspectief van een wandeling te plaatsen.

Het gaat over de robovis: wondertjes van techniek die eruit zien als kleurige vissen, maar in pijpleidingen zoeken naar lekken, over de polygamie bij Mormonen in Utah, een man met 5 vrouwen, 46 kinderen, 239 kleinkinderen, allemaal in de sneeuw op de foto, over de biodiversiteit die zich in een kubus van 30x30x30 cm kan afspelen over de hele wereld, over Indiase nomaden, over de vernieuwde ruimtetelescoop Hubble, over chimpansees in Congo, die met twee zelfgemaakte gereedschappen termieten vangen: nog nooit eerder vertoont.

Het jaar 2010 blijkt het jaar van de biodiversiteit. De aankoop van dit blad en regelmatig deze leeswandeling ondernemen: ik vind het een prima meditatie om bewust te blijven van onze wonderschone wereld, op zoveel niveaus.