woensdag 3 februari 2010

Ventje Wilders (3)

Dat is toch wel grappig. Om Zwager in zijn achtertuin geinterviewd te zien worden door Nova. Zwager was namelijk nr. 1 op de lijst die in NRC stond, van de op te roepen rechtsgeleerden in het proces van Wilders. Dan maak je op de achtergrond mee, hoezeer ook de media het nieuws maken, want Zwager wordt al langer gepolst voor een landelijk optreden op de tv.

Zwager zei, heel verstandig: nee. Zolang hij niet wist of hij zou gaan getuigen, achtte hij het niet juist om dan tevoren al zijn mening te ventileren in opiniërende programma's op tv. Maar ja: als je iets ijdeler bent, dan genereer, je tezamen met de media, als persoon meer nieuws, dat zich weer voegt bij de naakte feiten: het sneeuwbaleffect. Complimenten voor Zwager.

Maar toen het oordeel van de rechter vandaag kwam, dat rechtsgeleerden niet hoeven te getuigen, hing de tv meteen weer aan de lijn. Met bovenstaand resultaat. En Zwager werd tenslotte gevraagd of hij het proces Wilders, een plek vond om de grenzen van meninguiting, rechterlijk gezien te verkennen. Nee, zei hij: er zijn veel kleinere en andere zaken waar dit veel beter uit is te kristalliseren: bijvoorbeeld het proces van twee dronken militairen die op straat riepen: Fuck the Islam!

Zo. Ik hoop dat Wilders nu eens fijn op zijn plaatsje is gezet. Wilders mag de rechtzaal niet gebruiken als podium. Klaar uit. Rechtsgeleerden publiceren hun wetenschap en dat kan iedereen lezen. Die hoeven niet als marionetten aan de pijpen van Wilders. Daar was ik toch even echt bang voor. Wat blijkt Bram Moscowitz nu ook ineens een humorloze man, in De Wereld Draait Door. En nu hoop ik dat Wilders uiteindelijk wel een reprimande krijgt wegens belediging en haatzaaien.

Ik ben geen fan van Peter R. de Vries, maar nu vind ik hem best oké. Eindelijk ook zo'n volksheld a la Wilders, die simpel en klaar zegt dat Wilders een heel vervelend mannetje is. Op onbewust nivo werkt hij goed op het nationaal bewust zijn. Iemand die zich druk heeft gemaakt om Joram van der Sloot en nu om Wilders, legt simpel, omdat dit in zijn persoon samenvalt, een negatieve associatie rondom Wilders. En hij mag nu, evenals bij Joram, fijn bij Pauw en Witteman zijn mening geven. Hoera: er beginnen frames te onstaan om Wilders te tackelen.