dinsdag 28 september 2010

Doorgang

In een wereld waar deze week hoogst waarschijnlijk het eerste ultra rechtse kabinet aan de bevolking wordt gepresenteerd en heel wat mensen bang zijn voor toenemende verruwing, onverdraagzaamheid, vergroving en Nederlands isolement op het wereldplatform (wellicht toch een wat over de paard getild arrogante gedachte) vind ik het opvallend dat juist nu Het Koninklijk Huis een twitterpagina heeft geopend, met daarop de twitter van Bea: 'Kersttoespraak was niet tégen Twitter, maar wel vóór naastenliefde.'

Naastenliefde: de kerken kunnen daar nu niet meer over spreken, met alle machts- en seksmisbruik, die hebben het te druk met zichzelf. De christelijke partijen zijn tot op het bot verdeeld over de toekomst van Nederland. De PVV heeft de van oudsher christlijke waarden van de bekommernis voor oudjes en gehandicapten, tesamen met de bescherming voor Gevaar tot een eigen unieke boodschap weten te smeden, zo dat zij die Sociaal Demokratische boodschap nu tegen het CDA oreert in de laatste besluitvormingen omtrent de miljarden bezuinigingen.
En dan kom Bea, opgesloten in het glazen huis van haar paleis met haar Twitter: het gaat om de Naastenliefde. Ik vind dat wel lief en iets machteloos ontroerends hebben.

Zo ben ik ook heel benieuwd naar de documentaire De Leugen van Robert Oey, de man van Femke Halsema die afgelopen weekend in première is gegaan. Het gaat over de paspoort affaire van 2006 van Ayaan Hirsi Ali, waar zij beschuldigd werd door Rita Verdonk van leugens en waar het kabinet toentertijd op gevallen is, mede daar de felle bijdrage van Femke Halsema. In de documentaire zingen Verdonk, Halsema, Nawijn, en een dochter van een Afghaanse vluchtelingenfamilie die in een AZC al jaren op een verblijfsvergunning wacht, 'Waar ik ben, daar ben ik niet' en Roosbeef zingt:' Ik heb je lief. Ik loog. Leugens maken het leven mooi.'

Zingen als een doorgang om iets van het universeel menselijke achter Politica, Vluchteling, de wereld als strijdtoneel en marionettenkast, zichtbaar te maken. En een Twitter waar de Koningin van het land even piept. En Joost Zwagerman die het gisteren bij Pauw & Witteman opnam voor de PVV-stemmer. Zolang er van die doorgangetjes gemaakt worden van de ene afgesloten wereld naar een andere, komt het wellicht toch uiteindelijk helemaal goed met Nederland.