dinsdag 14 september 2010

Vleesjurk

Ik vind het toch wel kicken, die vleesjurk die Lady Gaga aan had bij de uitreiking van de MTV video awards, waar ze met liefst acht prijzen naar huis ging. Op de foto ziet het er prachtig uit: verschillende tinten rood, de rafelige randen van het beige en witte vet, de onregelmatigheid van het oppervlakte, het lééft, maar o, nee: het is Dood.

Het is dood vlees, net zoals de supermarkten en de slagers vol met afgehakte, in stukken gesneden, in blokjes, schijven, lappen, dood vlees liggen. Dat vinden we maar heel gewoon. We nemen zo'n stuk dood vlees mee naar huis, braden het in de pan en peuzelen het lekker op. Waarom is een jurk en schoenen van vlees, nu dan ineens een sensatie?

Waarschijnlijk om dat laatste woord: SENSATIE. Het komt heel dicht bij onze senses, onze zintuigen. Het doet iets met het mixen van categorieën. Een kledingstuk hoort droog aan te voelen, het hare is waarschijnlijk vochtig. Het hoort niet te ruiken, alleen naar de wolken parfum er om heen, maar hier zou een vleeslucht aanwezig kunnen zijn. Een kledingstuk heb je onder controle, je stopt het naar believen in de was en strijkt het; deze niet. Het gaat jaren mee, deze is na een avondje of zo al bedorven.

We kroelen ons hoofd niet in een lekker stukje vlees, zoals je dat wel kan doen in een pas gewassen blouse die het lichaam van een geliefde draagt zoals in dat gedicht van Herman Gorter:

Zie je ik hou van je
ik vin je zoo lief en zoo licht
je oogen zijn zoo vol licht
ik hou van je, ik hou van je

En je neus en je mond en je haar
en je oogen en je hals waar
je kraagje zit en je oor
met je haar ervoor

Lady Gaga bekende bang te zijn dat nou net dít niet door haar fans geaccepteerd zou worden. Waarom? Omdat ze ergens verwijst naar onze sterfelijkheid, we zijn van hetzelfde bederfelijke vlees en bloed. Het heeft iets ongemakkelijks. Zoals de kunst van de Nederlandse kunstenares Christl Rijkeboer die objecten, waaronder twee gebreide mensen, maar ook truien en broeken, maakt van menselijk haar. Het komt gewoonweg heel dicht op de huid. Ik vind het fantastisch.