woensdag 29 september 2010

Wij willen wél

Ze hebben wel een hoog Kwik-Kwek-&-Kwak-gehalte, dacht ik toen ik vanochtend half slaperig de krant uit de brievenbus haalde en Rutten breed lachend met twee handen als zwemvliesjes omhoog, met Wilders op de achtergrond op de frontfoto zag staan. Ze hebben met zijn drietjes, net als in Duckstad, in het geheim iets heel moois in elkaar geknutseld en nu hopen ze dat Oom Dagobert en Katrien Duck het ook wat vinden. Nou nee, ze hopen niks, ze denken dat hun Uitvinding, Duckstad zal redden.

Maar oom Dagobert, Job Cohen, die reageerde in DWDD meteen alleen maar heel zuinigjes en Guus Flater (Prem de huppeldepup) die heeft het over een aanstaand bruin kabinet. Misschien dat Minnie Mouse (Claudia de Breij) nog wel ondersteunend wil zijn voor de uitvinding van de neefjes. Zij heeft de Polifinario-prijs gewonnen voor haar cabaretprogamma Hete Vrede. Eerder was daarvan een stukje vertoond, waarin zij praat met haar toekomstig kleinkind en het dan door haar heen schiet: Wilders had toch een punt indertijd.

Nu zei ze dat ze ondertussen wel blij is, dat er eindelijk een nieuw kabinet komt en dat ze ook hoopt dat het slagvaardig zal zijn. Ik ontdek bij mezelf ook iets van die gevoelens. Dat gezeur van Links, die eerst niet met elkaar wilden en er niet bij bedachten om de SP bij gesprekken uit te nodigen en in feite met een dédain zeiden: Laat rechts met Wilders het maar proberen, dat is niet goed onderzocht en al die kiezers hebben daar recht op.

Ze hoopten dat dit faliekant zou mislukken en nu dat niet zo is en Kwik, Kwek &Kwak gaandeweg dat argument hebben overgenomen: We willen recht doen aan al die ontevreden kiezers, nu worden ze er weer op aangesproken dat ze stout zijn. Die drie neefjes stralen iets van overmoedig enthousiasme uit, waardoor je gunt dat de jeugd fouten mag maken met hun ondernemingslust. Niks staat daartegenover, van geen enkele zijde.

Gisterenavond schijnen er onder de troep journalisten op het Binnenhof, grapjes gemaakt te zijn over het motto van deze waarschijnlijk aanstaande regering: 'Wen er maar aan', 'Eat this', Samen breken -Samen Bouwen', 'Saneren-Saneren-Saneren', 'Take it ot leave it'. Mij lijkt voorlopig heel toepasselijk: Wij Willen Wél. Nou nog kijken wat met name het CDA wil. Vanavond komt Ab Klink bij Pauw en Witteman. Ik ga heel scherp opletten of hij me weer over de streep kan krijgen, waarom 'wij', de rest van Nederland, die vooral een verzameling Ikken is, dit niet zou moeten willen.