donderdag 16 september 2010

Herfstmaaltje

De natuur is op dit moment een rare mengelmoes met van alles. Omdat het pas laat zomer is geworden, gingen ook pas laat alle zomerbloemen bloeien, dus de berm heeft die nu nog vol op. Maar dezelfde berm heeft ook al zwammen die uit natte boomstronken stulpen, grote stinkboleten die gigantisch kunnen ontploffen als je er op gaat staan. Ik heb al vliegenzwammen gezien, maar die waren niet rood met witte stippen, mijn verrukkelijk begin van de herfst, maar bruin.

Gisterenmiddag hetzelfde fenomeen: er waren harde, koude windvlagen, maar ik lag in een windstil hoekje van mijn tuin te zonnen. Onderwijl was ik een echt herfstmaaltje aan het bereiden. Fruitchutney, van de pruimen uit de moestuin van vriend T., gemengd met een gevallen appel uit mijn eigen appelboom en wat pitloze druiven van de aanbieding bij de AH. Het recept is vrij eenvoudig: Bij het hoofbestanddeel, bij mij de pruimen dus, snij je evenveel uien. Dan zet je het geheel onder de azijn en je doet er evenveel suiker bij. Dus 1 kop azijn = 1 kop suiker. Knoflook erbij en ongeveer 2 uur laten sudderen totdat het geheel is ingedikt. Een zuurzoete geur vulde het huis. Herfstheerlijk.

Herfstheerlijk is ook een inktzwammensoepje: men loopt het plantsoen in en ontwaart in het gras witte paddestoelen in de vorm van kleine langwerpige gloeilampjes, waarbij de sporen eronder inktzwart zijn. Je plukt ze, wassen, in stukken snijden, aanbakken in de roomboter, bloem erbij, een bouillonblokje, wat versgemalen peper, paprika, wat water, even op het vuur laten, klaar.

Gisteren ook voor het eerst pompoen uit de oven klaargemaakt. Meestal maak ik er pompoensoep van, maar een soepje had ik nu al en ik had wel zin in de smaak van pompoen. Ook al zo simpel. Pompoen in stukken snijden, in een ovenschaal met een bodempje water, besprenkelen met olijfolie. Halverwege, na ongeveer 25 minuten ze nog eens insmeren met een sausje van olijfolie, honing en kaneel. Mmmmm... nog een zoet geurtje vulde het huis.

Toch een soort beginnetje van de herfst, al wil ik er nog niet aan. Op de drempel tussen zomer en herfts, die weer richting een winter gaat, dat is zoals het maaltje dat ik at: zuurzoet. Toch wel een lekker smaakje.