woensdag 12 januari 2011

Aura

's Ochtends vroeg, als ik naar mijn werk ga, dan is er altijd eén bushalte onderweg waarvan ik erg vrolijk word. Dan stapt als het ware heel de wereld in, jong, vitaal, bruisend, dynamisch. Het is een busstop in de buurt van een studentencomplex waar studenten wereldwijd worden ondergebracht en die bus brengt ze recht in het hart van het universiteitsterrein.

Raar, is dat, hoe bijna onzichtbare energie van de geest werkt. Natuurlijk zie je ook wat: hun kledingstijlen zijn gevarieerd en ook al is het 'westers' er zijn minieme verschillen in haardracht, wijze van aantrekken, combinaties. Ze spreken verschillende accenten Engels of Spaans of Frans of iets wat ik niet thuis kan brengen. Toch is het veelmeer de houding, de energie om hen heen die me even, voor zolang de rit duurt en ik eruit ga, me het gevoel geven in een wereldstad te wonen.

Vitaliteit, vrolijkheid, nieuwgierigheid over het leven zelf: je ziet het vaak in eén oogopslag of iemand wel of niet goed in het vel zit. 'Aura', noemen anderen dat. Het hangt om je heen, het is er zonder woorden en het is vaak veel krachtiger dan woorden. Intuïtief en instinctief weet je soms wie en wat je kunt opzoeken om levenskracht te krijgen, je eigen batterij weer op te laden.

Gisteren, na het werk had ik sterk de behoefte om me eens even in andere contreien te begeven, dan het dit-is-niks-januari-weer. Niet mee in het sleurritme, maar meteen iets anders. Dus ik zette een DVD op, To catch a thief uit 1956, ouder dan ikzelf!, van Alfred Hitchcock. Het is de film waardoor actrice Grace Kelly, prins Reinier van Monaco heeft ontmoet en zo zijn vrouw is geworden. Heerlijk, je kijkt naar een bewegende reisfolder die zich in Zuid Frankrijk, rondom Nice afspeelt.

Slow, heerlijk 'slow' : dat is de aura van de film. Je kunt gewoonweg méé met de camera, over zonnige straten, zwemmen in zee, bloemenmarkten, mooie tuinen, huizen, berglandschappen. Zo'n film bespeelt de zintuigen nog, de actie en het plot zijn ondergeschikt aan de beleving. Weinig dialogen, hele gedeelten worden alleen maar gedragen door wat muziek.

Het is prikkelend, eigenlijk, dat 'aura' zo snel, zonder woorden binnen kan sijpelen. De dag eindigde zonnig en tevreden. Ik ga dit meer zo bewerkstellingen, want dat kan!