donderdag 13 januari 2011

Wie weet

Pakweg zeventien jaar geleden leek me dat zo'n puzzel: stel je bent een kind gemaakt met een zaadje van een onbekende donor en je ontmoet iemand waarin je je hevig herkent en jullie worden verliefd en dan blijkt dat je allebei je ontstaan te danken hebt van een onbekende donor, dan zoú het zomaar mogelijk kunnen zijn dat je familie van elkaar bent, elkaars 'half'. Hoe ga je daar dan mee om, want hoe kom je daar achter? Mag de liefde doorgang vinden? Er is een verhaal van Somerset Maughan dat ook gaat over de liefdesrelatie van een broer en een zus.

Gisteren dacht ik daar weer aan omdat er bij DWDD twee vrouwen zaten die elkaars halfzusjes bleken, zomaar ontdekt via een foto in de krant en de sterke gelijkenis. Heb je zomaar iemand in je leven die net als jou een eigen bedrijfje is begonnen en met wie je in allerlei opzichten een sterke gelijkenis vertoont. Aan tafel zat een meneer die indertijd anonieme zaaddonor was want dat hoorde toen zo, en er zouden dus wel zo´n zestig boorlingen van hem kunnen rondhuppelen, die hij best wel zou willen leren kennen. En hoe doe je dat dan met de Kerst?, grapte iemand.

Alle grapjes ten spijt; er ontstaan zo meteen wel heel unieke andersoortige verbanden tussen mensen. De twee halfzusjes deden ook een oproep aan hun biologische vader, want al wilde hij zichzelf wellicht niet bekend maken, het werd dan wel makkelijker om nog meer halfbroertjes en zusjes op te sporen. Leve de wonderen van de techniek, want via DNA-testen is dat nu ook allemaal mogelijk. En om het proces te bevorderen komt daar nu ook een tv-progamma over: op zoek naar...

We zullen af moeten van elke vorm van eenduidigheid en controle. Mensen zullen heel binnenkort nog meer keuzemogelijkheden krijgen omtrent de invulling van leefstijl, liefdes en waar de kindertjes vandaan komen. Waarom zouden halfbroertjes en zusjes niet verliefd op elkaar kunnen worden, ze delen niet dezelfde nestgeur, alleen dezelfde genen. Is dat incestueus?, het lijkt me niet. En als je dan vervolgens samen kinderen wilt, dan doe je dat per definitie weer met behulp van een andere zaaddonor, want anders krijg je gedegenereerde kindertjes.

Mijn puzzel zeventien jaar geleden was een veel simpeler. Hoe weet je straks als je verliefd wordt dat je géén familie van elkaar bent? Maar de techniek heeft me allang weer ingehaald. Niemand kon toen bedenken hoe een simpel testje uitsluitsel kan geven. De wereld is héél snel aan het veranderen. Nu nog buitenaards leven. Ik hoop dat ik dit tijdens mijn leven nog mee zal gaan maken. Het lijkt me fantastisch. Eigenlijk zou ik best wel 500 jaar lang of zo willen leven. Kijken wat er allemaal gaat gebeuren, wie we allemaal kunnen zijn en worden.