zondag 25 juni 2023

Aan zee

 

Ik had wel zin in een dag helemaal ‘niks’, alleen het geluid van de branding. Maar de weervoorspelling was: regen. Ik ging tóch: de zee is dichterbij dan Manhattan, vanaf mijn kamer. Dit had ik niet eerder meegemaakt: vochtig en warm, windstil; er hing mist en die voelde als warme stoom. Het klaarde op én er vielen af en toe dikke druppels. Ik liep uiteindelijk heen en weer: van zee weer naar de boulevard en de winkeltjes weer een straat verderop  daarachter en ontdekte nog een sjieker gedeelte van Brighton Beach met  dure, luxe winkels met grote voedselbuffetten en ik hoorde alleen maar Russisch om mij heen.
  
De sfeer in Brighton Beach is die van een rustige enclave, ‘Klein Odessa’, waar arme en rijke Russen prettig samenleven aan zee en het is maar een steenworp, een strandwandeling,  verwijderd van het schetterende Coney Island, met haar grote pretpark, waar de New Yorkers van oudsher hun vertier zoeken.

Ik kocht een paar T-shirts, eentje met ‘I❤️NY’ daar kan ik mij helemaal in vinden, en at voor de lunch een soort van koeken: oliebolachtig maar gevuld met vlees en ei. Die ik wilde was net op, het zou vijf minuten duren en haar man kwam uiteindelijk met gloei hete nieuwe uit een keuken uit het woonhuisje erboven en zij steunen Oekraïne, dus.

Op de boulevard zijn er langs de hele kustlijn met regelmaat openbare wc-gebouwen. Buiten viel het mij al op: bij deze stonden plantenbakken en binnen was ik helemaal verrasd: het was helemaal aangekleed en versierd, vol bemoedigende teksten. Een oudere zwarte vrouw was bezig met een schoonmaakemmer. Did you do this? vroeg ik. Zij knikte. It is beautiful! Zij dook weg achter een deurtje. Ik had graag een praatje met haar gemaakt…
Uiteindelijk was ik niet weg te slaan en bleef tot laat in de avond en haalde daartoe goedkoper eten, niet van de luxe buffetten, maar bij het kleine, mij al vertrouwde ‘Exquisite Foodland’, zoals er op hun gevel staat. Daarna de strandwandeling naar Coney Island. Daar is een lange pier gebouwd, tot ver in zee. Op het uiteinde waren er hengelaars. 
Wat is New York toch fantastisch: zoveel goedverzorgde parken, stoeltjes met tafeltjes en bankjes en bloembakken, waar het ook maar mogelijk is, geen stukje grond is onbenut en nergens is het tegelijk echt druk, de sfeer is overal relaxed.