dinsdag 13 juni 2023

New York State of Mind

 

New Yorkers doen gewoon hun ding, waar het zo uitkomt. Tai-Chi voor de grote bibliotheek. Hoepelen voor de ingang van het grootste warenhuis van de wereld ‘Macy’ dat een heel block beslaat en tussen het piepkleine Herald Square, waar elk heel uur een bronzen klok slaat. In Macy gewoon naar binnen voor de ervaring, kocht ik in de uitverkoop een gestreept truitje.
 Stoeltjes en tafeltjes worden voor 20.00 allemaal opgeruimd. Voor de bieb ging ik zitten aan een tafeltje in een hoek bij de fontein, een meisje naast me vroeg of ik er last van had als ze ging roken, ik reageerde met het gebaar van zo-zo, een beetje,  haar vriendje kwam eraan en ze gingen weg, al had ze hun eten al uitgestald. 

Schuin tegenover de New York Public Libery is er een dependance, verbouwd door de Nederlandse architect Francine Houben. Ik had daar een interessant artikel over gelezen, haar uitbreiding boven het bestaande gebouw wordt de ‘tovenaarshoed’ genoemd. Ze bouwde ook een groot dakterras, waar het op acht hoog dus helemaal stil is, je hoort het verkeer eronder niet. Er hangt een eigen sfeer met bomen en planten en je kijkt uit op de grote bieb. 

Die bieb is prachtig en de leeszaal komt voor in veel films, zoals dat ook geldt voor The Grand Central Station, die een straat verderop ligt. Beide gebouwen zijn als moderne kathedralen, de grandeur van de 19e eeuw en de ondernemingslust, de wil om van de stad de grootste en de mooiste van de westerse wereld te maken, spat ervan af. Op het plafond van Grand Central Station is het firmament met de astrologische dierenriem geschilderd.
En dan is er ook de Empire State Building dat daar weer vlakbij ligt, lang het hoogste gebouw van New York. Central Station is in Superman, het gebouw van de Daily Planet, waar Clark Kent journalist is. Voortdurend zie ik hier in New York filmbeelden en stripverhalen lopen. Het Metropolis van Batman en Superman, is New York,  ‘Hells Kitchen’, de wijk waar alle slechteriken leven en de misdaad welig tiert, is een wijk in New York aan de kant van de Hudson. Ik zag een rijtje donkerrode vervallen huizen en zag plots het kantoor van Daredevil en Jessica Jones. Het blijft ook de wereld van mijn eigen verbeelding, die niet klopt, misschien, met de vertelde ‘werkelijkheid’. 
De adelaar van Superman, is die van het Centrale Station
Ik liep naar buiten en daar zag ik dan eindelijk, onverwacht, The Chrysler Building, een iconische wolkenkrabber, die steeds verstopt was achter andere hogere wolkenkrabbers.