maandag 19 juni 2023

De plaatjes van Juneteenth

De plaatjes van deze dag; de dag dat de laatste staat van Amerika, Texas, de slavernij afschafte op 19 Juni 1865. De dag die dus ‘Juneteenth’ heet.


Op Staten Island werd ‘Juneteenth’ gevierd, door het Family Enrichment Center; iedereen was welkom, er was gratis iets te eten en te drinken. Héél veel kinderen en hun moeders en enkele oma’s. ‘De ‘leiding’, schatte ik in, ging toevallig vlakbij mij zitten. Ik probeerde een praatje te maken met de vrouw die het eten uitreikte, wat deed haar organisatie?, maar ze zei: I don’t know nothing miss, I’m just celebrating Juneteenth. Bij de ingang een man die steeds zei ‘It’s free, it’s free en het kaartje op mijn IPad geen blik waardig achtte. Ik wilde bij hem checken, of ik op het goede adres was. Ik vermoed dat hij niet kan lezen. Ik zat riant in de loge-box van dit stadion, met uitzicht op Manhattan aan de overkant.

En toen was er film in Bryant Park, elke Maandagavond van Juni t/m Augustus, gratis en dit was het dertigste jaar. Dreamgirls. Over de zwarte muziekindustrie in Detroit, de roerige jaren van John Kennedy, met rassenrellen.Men applaudisseerde tussendoor, bij een mooi liedje, wanneer het publiek in de film ook applaudiseerde. De film paste wel bij deze dag.
 
En ach… ook zomaar wat mensen, die ik vandaag vast kon leggen. Er zijn hier véél mensen, die ik wel op de foto zou willen zetten, maar meestal gaat dat niet. Bij dezen wél.