maandag 26 juni 2023

Pride 2023

New York kán zich dus wel helemaal vullen met mensen. Op Pride 2023. Fantastisch om meegemaakt te hebben. Het thema was: Strenght in Solidarity. De parade liep vanaf de fifth street, door 8 Avenue, langs de Stonewall Inn en eindigde in een straat  daarboven. Het grootste deel bekeek ik met uitzicht op de Empire Statebuilding. 

Heel Greenwich Village en omstreken bomvol met mensen. Het deed mij aan de Vierdaagse denken, maar dan vele malen groter: de parade had het karakter van een mars, met af en toe een praalwagen. Trouw dus aan de oorsprong: je uitspreken dat je er bent en nooit meer weggaat. Elk segment van de samenleving van New York was vertegenwoordigd. Op de markt, waar ik in de ochtend was, een hele straat vol organisaties uit de gezondheidszorg, die ook op de parade hard werden toegejuicht. 
Ik keek in een kraampje met biseksuele comics. Een meisje erachter zei: There are many ways of being bisexual. ‘I know’ antwoordde ik. Zij moest lachen. Gedurende de hele dag wenste iedereen elkaar: ‘Happy Pride’. 
De Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen hadden praalwagens: Delta en United, maar ook daar leek het er meer om te gaan , om te laten zien hoeveel personeel ervan LHBTQ+ is, hun stoet was eindeloos. Ook de advocatuur was er, de bibliotheek, de parkwachters, het onderwijs, de vuilophaaldienst. Ik heb geen wandelgroep ‘politie’ gezien, maar die liepen overal op straat vriendelijk te wezen. 

Verschillende kerken, de centrale synagoge van NY en meerdere joodse organisaties,  het boeddhisme…géén islamitische vertegenwoordiging. In heel New York ben ik ook maar enkele kleinere ‘moskeeën’ tegengekomen: een groot woord, het waren meer gebedshuizen. Ik las op een bord dat de Presbyteriaanse kerk, nu héél duidelijk aanwezig, ook middels het uitdelen van vlaggen, waarvan ik er dus eentje mee naar huis neem, al in het derde jaar na 1970, de mars ondersteunde. Mooi: een man vierde zijn 50ste deelname, een vrouwenstel hun veertigste keer.

Daarna even bijkomen aan de waterkant, waar Greenwich Village op uitkomt; ‘Watching the River Flow.’