zondag 18 juni 2023

The Mermaid Parade. Juneteenth


 Wat een feest, ik kan niks anders zeggen! In de metro erheen, die uit Manhattan kwam, was het voor het eerst dat ik geen zitplaats had. Ongeveer 5% van de deelnemers had ook een boodschap: Chinezen liepen met een grote groep mee en deelden ook folders uit: tegen de CCP, de communistische partij. Steun Transkinderen. Oordeel niet, vraag toestemming, vraag eerst! Dat was het. Ook geen commerciële wagens, wel eentje van een doventheater en Tractor Pirats ( leuk voor de Nederlandse boeren) en nog zo wat. Alles liep mee; gezinnen, individuen, vriendengroepen en ook in het publiek waren er mensen verkleed. Op de boulevard, bij de zee, was de weg ook afgezet, ik geloof dat alle deelnemers daar nog eens overheen liepen, vanuit de parade, als een soort van rode loper, langs een jury. 


En in de avond weer naar Prospect Park. Daar werd JUNETEENTH  gevierd, de afschaffing van de slavernij, waar de zwarte gemeenschap overal in het land haar eigen zelfbewustzijn viert. Kort, was een congresswoman aan het woord. ‘ Ik zit daar voor jullie, maar ik ben blij om nu even thuis te zijn in Brooklyn, want Washington that’s a toxic enviroment, as you well might guessed.  Een verhaal van een werknemer bij Amazon, die in het begin van de COVID de baas had gewaarschuwd, mensen werden ziek; hoofdpijn, darmklachten, hoesten, maar ze bleven aan het werk. Amazon luisterde niet, hij nam zelf al zijn vrije dagen op. De aanvraag naar pakjes nam in Coronatijd toe. Mensen kregen 2 dollar extra per uur: I tell you, that is bloodmoney! Meteen erna werd aangekondigd dat Amazon één van de sponsors was… Love is the Root of our Resistance, herhaalde een andere spreker, and we must do it without fear. Say it with me: Black Lives Matter!
Verder muziek  die iedereen kende en meedanste, soms met gospelachtige elementen, soms sensueel. En ik at weer Russisch-Oekraïns, van het foodcenter in Brighton Beach,  waar de dame die alles weegt en van een zakje voorziet, mij tevoren uit zichzelf begon te vertellen wat het was, en wat erin zat. Voor €8, 63 en ik kreeg het niet eens allemaal op. De metrohalte lag helemaal aan de andere kant van Prospect Park, ik liep langs ooit door Nederlanders gebouwde huizen, een vrouw en een man lazen rustig een tijdschrift in de metro. 
Ik hou wel van een dag met alleen maar zee, park en feest!