donderdag 1 juni 2023

‘Goddelijke’ ervaring

‘Heb je weleens een goddelijke ervaring gehad?’, vroeg vriend L. mij tijdens een Chinese afhaalmaaltijd; mijn voedselbodem voordat ik vandaag in het vliegtuig stap. De vraag kwam na kritische omcirkelingen mijnerzijds rondom kerk, ‘gelovige bijeenkomsten’ zoals de Pinkstervoettocht  waar ik het moeilijk te verkroppen vond dat er geen plek was voor W.V. die in zijn vitale jaren zó lang deelnemer was…dát hij was gekomen, al was het ongevraagd en zonder inschrijving, dat had ik graag erkend gezien, door hem een matras op de grond te geven, zonder voorwaarden te stellen. Er zijn nu eenmaal mensen die in een waan leven en niet in staat zijn tot gewone, volwassen omgangsvormen en communicatie…
 Zo’n vraag geeft mij altijd wat ‘huiver’ en ongemak, omdat diep in mij het antwoord ook ‘Ja’ is: ik ben geraakt geweest, en nog steeds, door een ervaring van grote liefde en kracht, die mij voedt sinds mijn tienerjaren en die richtinggevend is geweest in mijn leven. Wezenlijk. Ja, ik ging daardoor ook theologie studeren en daar ontstonden mijn gedachten dat al het spreken over God, een ritueel is: het gaat niet om wát je zegt, maar dát je met elkaar spreekt over ervaringen die het hart en je ziel raken. Dusdanig dat er uiteindelijk eigenlijk geen woorden voor zijn…’God’, Het Goddelijke, Het geheim van leven, Liefde, Genade, Mildheid…dat zijn dan de woorden die in jouw mond en adem vallen. Eigenlijk als een gebeurtenis. Je baart deze woorden, ze ontstaan buiten je controle en rationaliteit om. En daarna de ervaring, dat het de stilte is, die deze ervaring blijft voeden, zoals je met regelmaat je zonnebloempitten water geeft en deze zo kunnen uitgroeien, hoog boven je zelf uit.

Nu gaf het algoritme mij dit interview met Tina Turner in 2009. Vanuit haar eigen ‘kapelletje’ in haar huis in Zürich. Ik zie haar aan hetzelfde raken. Haar context is het boeddhisme. Dat had het bij mij ook kunnen zijn, en dat is het deels ook. Alle religie, en ook kunst en muziek, en overal waar mensen elkaar eerlijk en helder in de ogen kunnen kijken: het zijn allemaal facetten die die éne ervaring die alles doordringt zichtbaar maken. Het zit in de potentie van mensen: Geluk.