dinsdag 3 maart 2009

De ideale vrouw

Afgelopen zondag was ik met mijn vrouwenclubje (klinkt bijna naar een theekransje, maar ja) naar 's-Hertogenbosch getogen. We gingen naar het Noord Brabants Museum voor de tentoonstelling De Ideale Vrouw. We bleken niet het enige theekransje te zijn, er liepen significant veel groepjes vrouwen, op zoek naar hun ideale vrouw.

Dat wil zeggen: vrouwen mochten via een interaktief progamma opzoeken welke vrouw op de tentoonstelling je evenbeeld was en de heren mochten ontdekken, wie voor hen de ideale vrouw was. Dit simpele detail geeft de volkomen traditionele opzet van de tentoonstelling aan. Let op: de eigenschappen waar de ideale vrouw van vroeger af aan uit bestaat zijn: huiselijkheid, schoonheid, vroomheid, moederschap, trouw aan de echtgenoot zijn.

Mooi, natuurlijk, al deze kwaliteiten die de moderne vrouw aan zich mag hechten als een korset dat niet meer mag wringen. Zo'n sfeer had de tentoonstelling. Toch kun je er wel een paar uur zoet zijn door de bijdragen van kunstenaressen, fotografen en documentaire-maaksters van deze tijd. Het blijft een leuke dagbesteding als alternatief voor de huishoudbeurs.

Eerlijk is eerlijk, ik was toch wel verrast op welke vrouw op de tentoonstelling ik het meeste leek: het is Anna Maria van Schurman. Als ik haar levensbeschrijving google, dan vind ik het niet erg, dat het deze vrouw is, met wie ik het meest zou hebben. Fijn, om te weten dat er in de 17e eeuw vrouwen waren aan wie je je nu nog kunt spiegelen.