Wat is Nederland op de fiets toch mooi, ontdek ik opnieuw bijna twee weken na mijn lange fietstocht van 81 kilometer. Nu van Hoenderloo naar het Aardhuis nabij Hoog Soeren. Alleen maar bos en uitgestrekte hei. Het eerste stuk bijna langs Radio Kootwijk. Op een bankje in de zon, kijkend naar de weg waar ik vandaan kwam, arriveerden een viertal jonge mensen die uitgebreid de struiken met gele bloemetjes bekeken, foto’s maakten en ook een vangnetje bij zich hadden.
Het bleken ecologen te zijn, die ook in hun vrije tijd niks lievers deden dan de natuur ingaan. Ik leerde van hen dat dit een interessant stukje was omdat het op de grens lag van twee biotopen: de hei en het bosgebied erachter. Dat betekent dat de diersoorten uit beide biotopen hier hun voedsel zoeken, dus grote variëteit. Er hadden er al twee voor mijn ogen gezoemd, groot en bol, aquakleurig en deze bleek De Gouden Tor te heten, ze vingen er één voor mij in het netje. What’ s in a name? …Bij een andere lichtinval, is deze waarschijnlijk goudkleurig?, reconstrueerden we samen.
Het Aardhuis werd een begrip voor mij door de biografie Juliana van Jolanda Withuis. In dit privéhuis van koningin Juliana, haar buitenverblijf, door de bossen ongeveer vijf kilometer van Paleis het Loo, hield zij conferenties met internationale vrouwen, broedden ze ideeën uit, hier vond zij rust en ruimte, ongeveer in haar eigen woorden: spirituele vrijheid. Eleonore Roosenvelt was een levenslange goede vriendin, die ze heeft leren kennen toen ze met haar jonge gezin tijdens de tweede wereldoorlog in ballingschap was en in Amerika veel toespraken heeft gehouden. In het boek kom je een intellectuele vrouw tegen, vooruitstrevend en feministisch, zo héél anders dan het doorsnee beeld: een koningin met een krulletjespermanent, die zo gewoon mogelijk probeerde te zijn.
De man van de staf van Het Aardhuis vertelde dat er géén badkamers en slaapkamers in het huis waren, het hele gezelschap logeerden dan op Paleis het Loo, wel wat kleine slaapkamers op zolder voor het personeel. Er waren al meer mensen geweest die de connectie van het Aardhuis met Juliana maakten, maar in de infoborden in de lange zaal boven vindt je dit nergens terug, die waren vooral gericht op natuureducatie. Terwijl het dus een broedplaats was van ideeën. Het lijkt mij dat deze extra info het Koninklijk Huis alleen maar goed kan doen. ‘Schrijf een brief aan de rentmeester’, stelde hij voor. Deze is direct door Koning Willem Alexander aangesteld en hij beheert Het Aardhuis en het aanpalende Kroondomein, er zijn 35 mensen in dienst, waaronder hij zelf. Bij nadere inspectie van L. bleken verder veel deuren op slot te zijn. De onderverdieping is dus uitgebaat voor horecagelegenheid.
Daar was het prima toeven in de zon, de eventuele boswandeling lieten we maar voor wat het is. Het sloot wel al om 17u, dus de hapjes die we net uitgekozen hadden, verruilden we voor een pannenkoeken restaurant in Hoog Soeren, waar ik langs was gefietst.
In de avondschemering fietste ik weer 23 kilometer terug.