maandag 29 mei 2023

Wat een geluk dat?…

Het blijft een vaste waarde in mijn leven: De Franciscaanse Pinkstervoettocht. Ditmaal rondom de plassen van Nieuwkoop. En net zoals bij bloedfamilie: ik had iemand te betreuren die geheel niet meer bereikbaar bleek: Ver heen. Meer dan 20 jaar geleden behoorde hij bij degenen, die mij een eerste gevoel van thuis gaf binnen de Franciscaanse Beweging. 
Nu herkende ik hem niet, terwijl hij nog geen meter van mij af zat. Een verwilderde baard en later bleek hij met een boodschappenkarretje met bagage te lopen. Zwerver geworden, dak-en thuisloos. Aan anderen had hij verteld dat hij die nacht bij mij zou gaan slapen… Hij bleek niet meer hanteerbaar, had de nacht ervoor dronken stennis geschopt en had uiteindelijk een slaapplaats gevonden in een Mariakapel, bij de kerk van Noord. Ik had hem verteld daarheen te gaan. Later vertelde de kroegbaas tegenover de kerk hem ook nog opgevangen te hebben.
Zo triest. Zo machteloos kun je je dan voelen. Terwijl het thema was: ‘Wat een geluk dat…’ Voor W.V. was er geen geluk. Hij wist nog niet waar hij ging slapen, vannacht. Misschien kon hij met iemand meeliften naar Groningen, al had hij het nog niet gevraagd. Ik zei hem, dat ik écht hoopte dat hij een weg terug zou vinden. Even leek het of hij mij doordringend aankeek. Maar waarschijnlijker is het, dat hij dwars door mij heen keek, naar iets wat hij alleen zag, niemand anders.

PS: Al pratende over het thema, dacht ik ineens aan het versje dat Vader in mijn poëzie-album had geschreven en dat ik sindsdien uit mijn hoofd ken. De groep wilde het graag voordragen op de slotviering. Twee mensen in herhaling in tedere intonatie, na de eerste keer, de vraag:’ nóg een keer?’ Het was anders dan hoe ik het in mijn hoofd draag, dat was meer staccato. ‘De vader van Mirjam, schreef dit voor haar in haar poëzie-album’ Uit de zaal kwam een trage, langgerekte, zachte zucht: ‘Aaaah…’ Het deed mij goed. Alsof er even een teder briesje van vader langs mijn gezicht waaide.
Lach en lach en lach een keer
Als jij lacht, lacht een ander weer
En men lacht menig, menig keer
Het leven is niet moeilijk meer
Omdat jíj́ lachte, op die keer!

donderdag 25 mei 2023

Simply the Best

 Tja, nu voel ik toch de aandrang om mijn eigen herinnering aan Tina Turner hier vast te leggen. Nu zij overleden is op 83 jarige leeftijd. In haar Zwitserse villa, of eerder; een paleisje. Ze was een levende dode bij Ike, ze is herrezen als een foenix op middelbare leeftijd en had een lang en gelukkig huwelijk met een 20 jarige jongere man. Dát vind ik nou benijdenswaardig: geen slachtoffer geworden, maar een overlever. Het boeddhisme was voor haar de way-out, het gaf haar de moed om weg te gaan bij Ike. En dan later in je leven simpel tegen een man kunnen zeggen: I want to make love with you. En dan vervolgens bij elkaar blijven, tot de dood je scheidt.

Mijn favoriete nummer is ‘Simply the Best’. Ik heb er vaker op gedanst, vuist in de lucht. Bij mij is de you nooit een bestaand mens geweest. Dat is ‘Het Leven’, De Liefde’: dat wat alle kleine ielige imperfectie overstijgt. Al die menselijke zwakheid, die onvolkomenheid…Dat heb ik vaker als ik eenmaal dans en niet meer kan stoppen; ik vier het leven, ik raak dan in een soort van flow, zoals dat dan heet.

Één keer heb ik haar, volkomen onverwacht,  zien optreden. Ik was beheerder in het wijkcentrum naast het Goffertpark en Mojo hield er de hele week haar kantoor, of zenuwcentrum, alles voor de organisatie van het grote optreden in het park. Die avond was het dan eindelijk zover. Ik geloof dat het optreden zelfs al begonnen was en mijn dienst werd overgenomen door mijn collega. En toen vroeg die man van Mojo, ‘Wil je soms een kaartje?’ Vijf minuten later stond ik daar ineens en zij schitterde in de avondzon. Dus nu is er tóch een levend mens, waarnaar ik dit liedje richt. Die kracht, energie en levenslust in haar: Zij was Simply the Best.

PS: Ik ontdek dat het 28 Mei 1987 was in het Goffertpark. Het liedje ‘Simply the Best’ bestond toen nog niet. En er is een filmpje van die menigte in het park. Ik stond ergens in het midden,achterin. Toch staat ze haarscherp in mijn geheugen.



maandag 22 mei 2023

Pijnvermijdend brein

https://nos.nl/l/2475392 

Ik zit hier iets nieuws te proberen: namelijk een link kopiëren en proberen die in dit blog te krijgen. Of het gelukt is, zie ik zó. Want ik vind het een zin om te onthouden: ‘Iedereen heeft een pijnvermijdend brein’, zegt Carice van Houten die voor Extinction Rebellion érg actief is. Ook haar Instagramaccount is daar aardig mee gevuld (leavecaricealone). Ze verklaart hiermee haar eigen omslag: je wéét wel dat er ‘iets’ met het klimaat aan de hand is, maar hoe erg en hoezeer de klok tikt en de jaren tot 2030 er écht toe doen voor de kwaliteit van leven van toekomstige generaties…je wilt er liever niét aan. Wellicht is de enormiteit ervan ook bijna niet te vatten in het leven van alledag met dagelijkse taken en verantwoordelijkheden…

Je wilt graag dat er een bewustzijn bij mensen geworteld raakt, zo sterk en oud en vol jong licht, zoals deze beuk, die ik bij elke wandeling het bos in, passeer. Vanochtend om 7.30 sprong er een groot hert over het pad, haar lichtbruine vacht beschenen door de ochtendzon. Té snel om vast te leggen. Ik zag het hert in het bos even stilstaan en tussen de verstrengeling van takken mijn richting opkijken en toen was ze verdwenen. En zo is het bij velen rondom de notie van de klimaatcrisis…
Het gaat er dus om dat er in Nederland 600.000 mensen aanwezig zijn in de publieke ruimte. Pas dan zullen bedrijven en de politiek wérkelijk hun beleid gaan veranderen. Tot die tijd zal het blijven bij mooie woorden en vage beloften. Aanstaande Zaterdag gaat XR weer naar de A12. Ik zag een fotoserie: de eerste keer, twee jaar geleden ofzo, zat er een héél klein clubje. ‘Ik voelde me toen best wel eenzaam, wat doe ik hier, heeft dit zin?’ , vertelde iemand mij, die daar zat. Wat een verschil met de laatste keer! Hoe goed het je doet dat er zovéél mensen aan de kant ook aanwezig waren! 

PS: Er is nu, sinds Zondag, ook  een A12-mars gaande van Arnhem naar DenHaag, waar je je op verschillende treinstations kunt aansluiten, om een stukje mee te lopen.

PS 2: Vandaag staat er een brief aan het kabinet in de NRC, ondersteund door meer dan 100 organisaties, met de oproep om fossiele subsidies te stoppen. Je kunt ook zelf mee ondertekenen. Dat heb ik gedaan. Dan volgt een bedankje, met de oproep die brief te delen met anderen. Aangezien ik niet zit op de bekende social media kanalen en geen whatsapp heb, en deze brief géén link bevat, heb ik toch een ander weg gevonden. Hierbij: www.brandbriefaanhetkabinet.nl

vrijdag 19 mei 2023

Vermeer! Zó geweldig!

Voor mij zijn plaatjes samenstellen een verwerking van een ervaring en die maak ik eerst en dan schrijf ik er wat bij. Zo was ik gisteravond tijdens Jinek, dat geheel ging over A.I. dat vanzelf aan het doen. Overigens een aflevering die erg het bekijken waard is en heel toepasselijk was, bij het boek dat ik overdag had overgelezen: Machines like me (2019) van Ian Mc Ewan: Een wijze om op gevoelsniveau mee te maken, hoe het kan zijn als kunstmatige intelligentie geheel jouw persoonlijke leefsfeer doordringt. 

Maar nu dus de totale handmatige ambacht van de schilder Johannes Vermeer. Hoe hij zijn ‘plaatjes’ samenstelde met een aantal vaste elementen en zo zijn verhaal vertelde. Ineens kreeg ik een inzicht op de tentoonstelling: ik zag de bijna zwarte verfrommelde doek bij het schilderij dat over ijdelheid en leegheid gaat. Een vrouw met een geel jackje, dat in meerdere doeken terugkomt, past een sieraad, terwijl de achtergrond ook leeg is. Dat doet hij dus vaker: in de linkerhoek een verfrommeld kleed en daarachter, aan een tafel een handeling, zodat je getuige wordt van mensen van zó lang geleden, maar jij had dat ook kunnen zijn, je treedt binnen in hun intimiteit. Wát hen beweegt, daartoe geeft Vermeer hints via de achtergrond. De wereldbol bij de geograaf, cupido op een schilderij bij een lezende vrouw en een stel, waar de man zich vooroverbuigt, terwijl de vrouw zich bewust is van jou, de kijker. En de samenstelling van de doeken past bij het gemoed van de afgebeelden: respectievelijk donkerte, aardse beweeglijke kleuren, een rijker tapijt met vruchten erop. Maar wacht eens: bij dat stel zie je géén doek, maar een stoel met een kussen erop en het gefrommelde zit in de kleren van de man en de vrouw. Alsof de bewegelijke handeling al één stap verder is en je je kunt afvragen wat zij het volgende moment gaan doen, nadat hij probeert mee te kijken naar wat zij leest. Hoe het licht van dezelfde linkerzijde al deze mensen laat leven.

En dit alles vond voor mij een hoogtepunt in deze lachende vrouw, de enige waar je zelfs haar tanden ziet. Dit schilderij was voor mij de meest open en expressieve. Letterlijk haarscherp zijn hier twee mensen gericht op elkaar en op de buitenwereld. De landkaart achter hen belooft verre horizonnen, het geopende raam laat je bijna de geluiden van de straat horen én hun gesprek. Hier geen gefrommeld doek, maar een héél aanwezige man, in vol ornaat in warm rood en een grote hoed op.

En dan zijn er de schilderijen waar de ander jou en dus ook Vermeer aankijkt. Met eigenwaarde en hun blik verankert jou óók, in dat hier-en-nu die alle tijd en vergankelijkheid overstijgt.

En dan is er nog de ‘rommel’ en de tegelvloer op meerdere schilderijen. Ze richten opnieuw jouw blik. De vrouw schrijft een brief, haar bediende wacht en kijkt naar buiten. Eigenlijk staat zij meer in het middelpunt, wat zouden haar verwachtingen van het leven zijn?…Die van de vrouw gaan misschien over het gezinsleven, kinderen, erotiek, gezien het schilderij achter haar. En dan die, waar je als het ware vanuit een bezemkast meekijkt en het lijkt alsof de bediende, die waarschijnlijk net de brief bezorgt, de vrouw des huizes ook geruststelt. Er is een sfeer van onrust, van meerdere mogelijkheden…Het schilderij van de vrouw wiens gezicht je geheel niet ziet omdat deze in een glas gedoken is, is voor mij door alle beeldelementen geheel raadselachtig en onbestemd. Muziek op stoel en tafel, twéé lichtbronnen, door een beetje een geopend raam en een bovenraam erachter. Die een beetje hellende tegelvloer, een schilderij achter hen, waarvan je de afbeelding niet ziet. Wat zegt en wilt die man, waardoor zij het wijnglas tegen haar gezicht drukt?… En dan ‘Het Melkmeisje’: géén tegelvloer maar het lijkt alsof Vermeer het niet kon laten: om tóch een schuin vierkant op de vloer te plaatsen, om haar extra te markeren.

Ja, het was een prachtige tentoonstelling, waar ik het laatste kwartier in bijna lege zalen kon lopen van het ene schilderij naar het andere, heen en terug. Dat éne grotere schilderij van een vrouw die haar pen neerlegt, haar hand naar het gezicht brengt, omdat haar bediende haar een brief overhandigd, vond ik psychologisch het meest spannend. En ik vraag mij af of Vermeer in deze tijd, op zijn eigen tentoonstelling met zoveel werken van hem bij elkaar, méér dan hij ooit zelf zo heeft gezien, wellicht een prachtig schilderij had kunnen maken van deze suppoost, voor een donkerblauw gordijn met kaarsrechte plooien, geflankeerd door zijn eigen schilderkunst. Wat zou de suppoost kunnen denken? Op de schilderijen een vrouw die schrijft en je aankijkt en op de andere eentje die ook lijkt te twijfelen … Zou die mevrouw, alleen in de zaal, zomaar aardappelpuree op die vrouwen met de gele jackjes kunnen gooien? … Maar ach, dit is natuurlijk een gedachte vanuit the eye of the beholder. Zoals dat met alles zo is.

 

woensdag 17 mei 2023

Bunk-blog-zee-de stad-Vermeer.

Dit blogje schrijf ik puur voor de kick, liggend in mijn ‘capsule-bed’ in BUNK-hotels in Amsterdam-Noord. (Dit is nou jammer, het internet bleek het even niet te doen, zodat het blogje dat voor de helft al af was, niet bewaard is gebleven…Dus nu maar even in telegramstijl.)Dit is dus een verbouwde kerk.Goed gedaan. In het middenschip zijn pods gebouwd. Slaapplaatsen naast en boven elkaar, een goed matras, licht dat je van kleur kunt laten veranderen, goede luchtcirculatie; ik hoor er vaag gezoem als in een vliegtuig. Aan mijn voeteneinde een geen licht doorlatend gordijn. Geluiden van stommelende mensen, meerdere talen. Er is ook een restaurant in gevestigd en een atrium waarin je kunt zitten en werken. Een dikke witte handdoek, zeep en shampoo erbij geleverd: dit mens is tevreden.

De plaatjes had ik wel al gemaakt. Onverwacht lag ik overdag in een duinpan in Zandvoort aan Zee, en na hier ingecheckt te hebben slenterde ik door een rustig Amsterdam, om daarna te eten in mijn favoriete Chinese Eethuis aan de Zeedijk.

En dit alles omdat de tentoonstelling van Vermeer éėn uur langer open bleef, tot 23.00. Dat uur kon ik wel goed gebruiken, maar daarmee was er geen terugreis meer mogelijk. Blij deze hype, dat leek het, tóch meegemaakt te hebben. Simpelweg soms domweg verrukt van de kleur en de details. De wijze waarop je toch even in zijn hoofd kon kruipen, zijn schildersambitie. Helemaal onverwacht raakte ‘De Geograaf’ mij nu. Een van de weinige mannen die hij alleen heeft afgebeeld. Dat witte blad voor hem. Die volkomen mix van ingekeerd en geconcentreerd zijn én naar buiten gericht, de bron en reden van zijn activiteiten. 
En nu ga ik mij aankleden, en weer een Amsterdams dagje tegemoet, géén idee nog wat en hoe. Wél zeker is, dat ik bij leven en welzijn, deze dag eindig in mijn boshuisje.


donderdag 11 mei 2023

Goudvinken. Geschilderde lievelingsplekken in Venetië. Anish Kapoor

‘Wat leuk!, dat zijn goudvinken, die heb ik zelf nog nooit in het echt gezien’, kreeg ik terug. H. is vogelkenner en veronderstelde dat ik nu vást veel vogels hoorde in het bos. Ja dus, en deze had ik gisteren op de foto gezet, maar ik wist niet zeker wat ze waren. Al heb ik zo’n boekje, om het op te kunnen zoeken.    Nadat de naam dan gevallen is, is het onmiskenbaar zo. Het gedrag klopte ook precies: ze foerageren bij bossen en dit stelletje at de zaden uit de uitgebloeide paardenbloemen. Het boekje meldt dat het een vrij zeldzame broed-en standvogel is, dus dan is zo’n waarneming boffen. Met een app (Tuinvogelgids) die ik ook ooit van H. getipt had gekregen, kan ik horen hoe ze klinken. En ik hóór ze nu, door alle vogelgeluiden heen, dus wellicht zit hier vlakbij een nestje.

Dat stemt vrolijk, zo’n vondst. In het Kröller-Müller gebeurde die vrolijkheid mij ook; daar veranderen ze toch regelmatig iets in de collectie. Nu zag ik voor het eerst Ponte San Trovaso (1903-1905) een pointillistisch schilderij van de mij onbekende Henri Edmond Cross. Het is één van mijn lievelingsplekjes in Venetië! Omdat er een klein parkje met bomen is en ik heb er vaker geluncht op de grond en er een boekje gelezen, met mijn rug geleund tegen de muur aan het water. 

En, o, wat is dit grappig! Ik kom, al kijkend naar schilderijen van hem op internet, nóg een plek tegen, waar ik regelmatig zit. Helemaal aan de andere kant van Venetië, met uitzicht op de klokkentoren op het San Marcoplein een de ene kant en aan de tegenovergestelde kant, het Lido. Hier kijk ik vaak naar de zonsondergang, zittend op een boei aan de kade of gewoonweg op de warme stenen, mijn voeten bungelend boven het water.
Twee werken van Anish Kapoor in het Kröller-Müller, kwamen nu ook extra binnen. Buiten regende het en dat intensiveert zijn werk dat ik ervaar als direct een fysieke impact op mij hebbend, het is zo sensueel. 

woensdag 10 mei 2023

Futurisme en Extinction Rebellion

 Gisteren maakte ik op de fiets een spurt naar het Kröller-Müller, 10,5 km. Ná 12.00uur zou het de rest van de dag regenen, dus lekker binnen in een museum, daar had ik zin in. Én er was een nieuwe tentoonstelling over het Futurisme: Het Futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld. Ik bekeek alles uitgebreid en die ene opmerking van een 29 jarige jongen van Extinction Rebellion kwam steeds terug in mijn hoofd: ‘Jullie generatie is weer ingeslapen’, zei hij tegen mij, nadat ik hem vertelde over alle demonstraties over bijvoorbeeld de kruisraketten die er ook geweest zijn. Ik sputterde wat tegen: ‘Elke tijd heeft ook eigen uitdagingen en antwoorden, en je kunt niet álles’, zoiets zei ik. 

Het zijn de details, die mij vaak een inzicht geven. Ik zag dat het ‘Futurisme’ ook overdonderd was door alles wat er ineens was: snelle beweging door de uitvindingen van de auto en het vliegtuig, de machines. Dus men was enthousiast en bevlogen, men had nog geen idee dat exact dezelfde beweging een eeuw later voor problemen zou zorgen, de lucht en milieuvervuiling door de fossiele industrie die almaar groeide, het gegeven dat mensen er nummers werden in de machinerie. 
Waarschijnlijk was ik in die tijd het liefste als één van die heren geweest, die kleurige gilets gingen dragen onder de grijze en zwarte en keurige wereld die er toen was. Wij vinden kleur in kleding, meubilair, OVERAL, nu gewoon, maar de wereld was toen traag, vrouwen heten nog wilsonbekwaam, homoseksualiteit was verboden, de economische wereld draaide ook nog op slavernij.

Er werden fragmenten getoond uit Metropolis, de sciencefictionfilm van Fritz Lang uit 1927, als geheel op YouTube te zien, ontdek ik nu. De film toont zó goed de fascinatie voor de schaalvergrotingen: de stad, de techniek die wie weet wát nog mogelijk maakt, de verhouding tussen mens en robot, de dreiging die al deze vooruitgang in zich herbergt…het is exact dezelfde thematiek als in het hedendaagse.

Ik keek dus ook met de ogen, hoe dit alles met Extinction Rebellion (XR) te maken zou kunnen hebben. Het eerste grote schilderij bij binnenkomst liet mij meteen denken: dát is wat XR wil: de kracht van mensen bij elkaar, die verandering teweeg kunnen brengen. Als een pijl een richting op, voortgestuwd door mensen. 
Er is een wereld vol beweging en er is geconcentreerde aandacht nodig dat het te vér is gegaan met alle groei, de verstedelijking en dat liet het schilderij uit 1911 van Umberto Buccioni ‘Simultane Gezichten’ mij goed zien. Ik ga zelf niet op de snelweg zitten, maar zou eerder gesprekken willen zoeken, waar mensen zich samen buigen over de wereld. Vanuit het besef dat wanneer werkelijk tot je doordringt dat élk jaar nu telt voor de kwaliteit van leven voor toekomstige generaties, iedereen zou willen dat we het nú meteen anders gaan doen. 
Grappig vond ik een schilderij dat ‘De Grote X’ heet : ook Extinction Rebellion heeft een X in het logo, die ook duidt naar een zandloper die almaar doorloopt. In dit schilderij van Benedetta Cappa Marinetti wordt ook de verwondering geschilderd om voor het eerst van boven, uit de lucht te kunnen kijken: ánders kunnen kijken en daarnaar handelen.

Dit kamerscherm van Giacomo Balla (1871-1958) geeft voor mij wel een mooie harmonie weer;  tussen klimaat en menselijke aanwezigheid.

vrijdag 5 mei 2023

Dodenherdenking Apeldoorn. Loewana op de Dam. Transatlantic

Ik maakte voor het eerst de Dodenherdenking mee in Apeldoorn. Anderhalf uur eerder zat ik al in het Oranjepark in de zon met een ‘avondboterham’. Dit woord komt nu in  mij op: zo noemden de Kapucijnen in het klooster het avondmaal. Het bevrijdingsvuur brandde al. Ik zag aan de overkant dat de microfoons getest werden, de stoelen nog eens recht geschoven. Er kwam een grote bus van de bloemisterij en die laadde alle kransen uit, die netjes op een rij gelegd werden. Zó, die heeft deze dag goed verdiend, dacht ik.  Wat is de sfeer ánders dan in Nijmegen, waar het drukke Traianusplein, een verkeersknooppunt, wordt stilgelegd. Hier in dit park en de stille tocht van de Grote Kerk naar het park is het eerder idyllisch. Ook anders dan meelopen door de stad en je realiseren dat in dezelfde straat, achter de ramen Joden zijn weggesleept uit hun huizen.
 Hier de scouting langs de kant van de weg, een duidelijke aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en mensen in uniform. In de kerk was ik de enige met een kleurtje, naast een Surinaamse vrouw naast haar witte man. Keurige kinderen die zongen en muziek speelden, twee verhalen: één over een Joodse familie, de ander over iemand die onderduikers geholpen had. Dat was het. Bij de kransleggingen waren er wél ‘de Turkse Gemeenschap’ (Apeldoorn heeft de grootste Turkse Supermarkt van het land, waar ik graag boodschappen doe) en de ‘Vrijmetselarij’, naast de Oranjevereniging en andere militair geallieerde groepen. Amnesty was de meest maatschappelijke aanwezige organisatie. Maar géén LHBTQ, Vluchtelingenopvang, Roma&Sinti enzovoort. Het had een dodenherdenking uit de vijftiger jaren kunnen zijn. 
De twee minuten stilte blijft indrukwekkend. Omdat het éven zo intens stil is. Dat het hele land even stilstaat. Ik denk nu terug aan het wijkcentrum waar ik het geluid van de tv had uitgezet, ik voor de bar was gaan staan en ook iedereen stil viel.
Ik zie die man weer, met een dienblad met koffie die hij net had gehaald, stilstaan, midden in zijn loop door de gang, terwijl de avondzon op hem viel.Toén dacht ik: houdt hij dat vol, twee minuten lang? 

Op de Dam, sprak meteen na de twee minuten stilte,  Loewana, met een licht Overijssels accent. Ik heb het teruggekeken, omdat ze meteen zo’n presentie heeft, toen ik een fragment ervan in een praatprogramma zag. Wat doet ze dat goed en haar intensiteit zie je ook bij haar opa terug, die haar verteld heeft wat ze eerder niet wist: de lotgevallen van haar familie en hoe dat een ieder beïnvloedt en ook gaat horen bij de jongste generatie. 

Een héél mooie serie om deze dagen te bekijken is Transatlantic, gemaakt door de regisseur van Unorthodox, over een Joods meisje dat zich bevrijdt uit haar zeer orthodoxe milieu. Dit gaat over het verzet rond Marseille waar er een groep was die veel Joodse schrijvers en kunstenaars hielp om van daaruit naar Amerika te komen. Het is héél mooi gemaakt, met veel aandacht voor ook esthetische details. Voor mij was het ook een nieuw stukje geschiedenis dat ik niet kende. Je ziet Marc Chagall en zijn vrouw die het zo gelukt is om weg te komen. En Walter Benjamin die met zijn Passagewerk mij erg beïnvloed heeft. Ik wist niet dat hij dáár zelfmoord heeft gepleegd, omdat hij zag dat hij fysiek de tocht door de bergen niet aankon. Nadat hij wel zijn geschriften had veilig gesteld. Het sterkt mij in de gedachte, dat je als individu het systeem niet kan veranderen, maar dat elke positieve actie wellicht toch het begin kan zijn van een kring, die zich uitbreidt buiten je eigen gezichtsveld om, in het anders alleen maar stille wateroppervlak.

woensdag 3 mei 2023

Lente-ochtendwandeling. Eiland in de zon

Een heerlijke lente-ochtendwandeling met nog verse sporen van everzwijn en hert op het pad. Niemand tegengekomen.

En toen is ook Gordon Lightfoot gestorven. Hij verscheen onverwachts in een blogje afgelopen September. Totaal onherkenbaar op oude leeftijd; hij blijft voor mij die jongeman met blonde krullen, waarvan zó goed voorstelbaar is, dat hij ergens op een zonnig plekje wat op zijn gitaar pingelt, en er dan een liedje komt. Dit doet hem waarschijnlijk tekort, omdat meerdere liedjes juist een hele verhaallijn hebben. Maar ik verkies zijn recht-uit-het-hart-liedjes. Deze gaat over een winteravond, maar hij heeft het op een zomerdag geschreven.

En nu als laatste liedje voor het slapen gaan, Island in the Sun van Harry Belafonte, die ook onlangs is heen gegaan. Eigenlijk dacht ik dat hij al véél langer geleden uit de tijd gevallen was. Hij hoort voor mij meer bij Moeders generatie , die nogal weg van hem was en dit liedje ging voor haar over Indonesia. Voor mij gaat het ondertussen over al die zonnige plekken waar ik ooit was en ben.