Dit is wel grappig: Om via een heel andere weg eraan herinnerd te worden dat het vandaag de feestdag is van Franciscus van Assisi. Door Patti Smith, op Instagram, terwijl zij vooral bij mij aanwezig is door haar beschrijvingen van zichzelf en de vriendschap met Robert Mapplethorpe in Brooklyn in 1967 en het Chelsea Hotel in Manhattan, New York, in Just Kids.
Met een plaatje dat ik nog niet kende: Franciscus op een bootje op een meer. Dit heeft een theologische geschiedenis: Franciscus werd in de katholieke kerk dé heilige die exact in de voetsporen van Jezus trad en Jezus wordt wel ‘de visser van mensen’ genoemd.
In mijn kloostertijd was deze dag natuurlijk de opperste feestdag, zowel bij de Kapucijnen als de Clarissen. De avond ervoor vaak een transitie-viering en op de dag zelf een eucharistieviering met daarna gebak bij de koffie en vervolgens een feestelijk viergangenmaal mét wijn. Vandaag wordt er niet erg op de tijd gelet, de maaltijd kan wat uitlopen en de middag wordt besteed aan rust en ontmoeting; net als op een Zondag wordt er nu niet gewerkt. Ach…dat was er ooit, voor mij…
Zelf is Franciscus heel minimaal toch aanwezig in mijn boshuisje. Omdat dat bouwseltje van papier door iemand speciaal naar mij is gebracht en omdat die ogen op de afbeelding van Franciscus, de oudste afbeelding én waarschijnlijk een zeer levensgetrouw portret van Cimabue, mij ooit naar de Franciscaanse wereld brachten. Het is te zien tussen de geheel met fresco’s beschilderde basiliek in Assisi.
Er zijn veel verhalen over Franciscus waar hij met dieren praat, maar het is door zijn Zonnelied, dat hij dé heilige is geworden voor de natuur, het milieu en werd zijn sterfdag ook nog eens Werelddierendag. Er bestaan ondertussen heel veel versies en interpretaties en wijzen waarop het op muziek is gezet. Ik zocht de versie die in de Franciscaanse Beweging in Nederland altijd gezongen wordt, maar vond deze niet. Wél de versie waarop twee jaar geoefend is, om deze voortaan te zingen, vertaald uit het Italiaans, van Angelo Branduardi. Die haalde het niet. Men vond deze té moeilijk om uit volle borst te kunnen zingen.
Het hangt natuurlijk allemaal aan elkaar. Betrokkenheid op de wereld, ‘de schepping’, zoals die in religieuze terminologie heet, Klimaat-Natuur…activisme. Al drie weken wordt de A12 door Extinction Rebellion bezet en vandaag is er een kort geding over het waterkanon: een té gewelddadig middel voor een vreedzame activiteit. Zondag 12 November is er een klimaatmars in Amsterdam , o.a. georganiseerd door Milieudefensie. En zo past dit bekendste lied van Patti Smith , People Have The Power, dus prima bij de klimaatcrisis én Franciscus.