dinsdag 16 maart 2010

Drang & drive

Opwekkend: de eerste zonnestraal verschijnt vanachter een wolkje en flarden blauwe lucht, na een grijze ochtend, en de merel in de tuin begint meteen te kwinkeleren. Even later zie ik een vrouwtjesmerel driftig in de weer met het verzamelen van takjes en grassen die ze richting de bamboe vliegt. Nestdrang en lentezon, ze horen bij elkaar.

Wel sneu, dat het haar niet zal lukken: elke jaar vind ik in de bamboe half gelukte nestjes. Als het windstil is dan lijken de bamboestengels uitstekende peilers voor een nest, maar met de wind mee, zijn ze veel te buigzaam en niet vormvast. Bamboe is een exoot en dat weten die arme, westerse Nederlandse vogeltjes niet.

Maar ja, de drang gaat voor het resultaat uit, de drang die bepaalt en die stuurt, het is lente en we moeten en willen weer wat. Ook mooi, iets dat doordrenkt is van drive en niet van plechtige bezonnenheid en redelijkheid.

Zoals de 'mode' van Bernard Wilhelm & Jutta Kraus, beide uit het traditionele Beieren, geboren in 1972. Hun kleding spettert en spat, Love it, or hate it, zo is het motto van Bernard Wilhelm.
Ze werken volgens geen enkel vaste methode: de afwezigheid van regels is de enige rode draad. Een geur, een gedachte en ooit de schoonheid van een aubergine: het kan het begin zijn van een nieuwe collectie.

Kleren vol kleur, niet gericht om mensen er sexy of voordelig uit te laten zien, folkloremotieven, de sportwereld, middeleeuwse narrenpakken, ruitjes, bloemen, batik, tule, legerkleding, Afrikaanse gewaden, strak synthetisch om het lichaam; alles en alles is mogelijk.

In het Gronings Museum is elke zaal felgekleurd en staan de collecties van de seizoenen in een soort beeldengroepen bij elkaar, zodat je je ook afvraagt of je nu naar mode of naar kunst kijkt en dat is precies wat ze ook willen bereiken. In elke collectie zetten ze een joker in, alles is onvoorspelbaar en heeft de magie van een kinderverkleedpartij.

Ze zeggen: 'We zijn nu eenmaal aan iets begonnen, en nu moeten we het ook afmaken, want beter stuk te lopen op een onmogelijkheid dan aan succes ten onder te gaan.' Heel erg drang & drive, precies zoals die merel in mijn achtertuin.