dinsdag 24 januari 2023

Twee liedjes

Twee filmpjes die ik wil bewaren in dit blog. Deze heb ik leren kennen door Jonathan Safran Foer, die deze in het programma ‘Wintergasten’  liet zien in 2010. Toen nog heel gelukkig getrouwd met Nicole Krauss met hond en peuterzoontje; een droom van een literair stel. Het was een ode aan de liefde, zei hij toen. Ondertussen hebben ze twee kinderen en zijn ze gescheiden. In het boek Forest Dark (2017)  laat Nicole Krauss haar naamgenoot zeggen, ook schrijver met twee kinderen, dat ze ooit geloofde dat liefde en het blijven vertellen van verhalen aan elkaar, genoeg zou zijn om bij elkaar te blijven. Haar personage weet dat ze naar huis zal gaan met het voor haar zelf ook angstaanjagend bericht, dat ze moet scheiden. In dit filmpje zijn de singles eigenlijk wel, misschien, het meest inspirerend. Ze getuigen van een ervaring van liefde die als kern de eigen intieme verbondenheid met zichzelf én de wereld is. 

Over dit optreden vertelde de presentator op de radio, dat dit het laatste optreden van deze zanger was. Hij had een hersentumor en na zijn afscheidsconcert gaf hij onverwacht deze toegift, een Russisch lied; Farewell Joy. Iedereen om hem heen in tranen, maar hij straalt in volle kracht en op het einde hoor je hem zelfs even grinnikend glimlachen. 
Twee liedjes en de eerste heet The First Day Of Your Life.
Begin en einde… Maar nooit bang zijn, nooit. Misschien is dit de premisse, opgave, uitdaging, last ook,  van al het streven naar menselijkheid.