Ik vind het razend interessant. Hoe A.I. plaatjes genereert. Ik typte Eowin in, terwijl ik naar de Lord of the Rings keek op de tv; meestal wel ergens in herhaling in deze kerstvakantie. In het programma kun je verschillende stijlen aanvragen: realistisch, rennaisance, fantasy, lief, cyberpunk, impressionistisch, grafisch, moderne schilderijen, enzovoort. Er kwamen plaatjes uit die passen bij haar personage én de stijl. Zij is een van de sterke vrouwen in dit epos én menselijk. Ze wordt verliefd, ze heeft ruzie met haar broer en gaat uiteindelijk als enige vrouw stiekem als vechter mee om het kwaad van Mordor te overwinnen. Zij verslaat de belangrijkste partner van Mordor, de koning-heks van de Nazgul, juist omdat zij vrouw is. Want er werd gezegd dat geen man hem zou kunnen verslaan.
In een notendop wordt hier het feministische verhaal verteld: haar vader verbood haar om mee te strijden, zij probeert hem te redden, maar de verwonding door Nazgul is te groot. Desondanks zegt haar vader, stervend, haar in de ogen kijkend : You already saved me.
Toen vroeg ik de Image Generator om plaatjes met de woorden: ‘Aan tafel met Christus’. Daar weet A.I.veel minder van te bakken. In meerdere stijlen verscheen er helemaal niks dat naar deze woorden verwees. Nu meen ik te zien, dat je daar ook iets terug kunt zien van de gang die een figuur als Christus heeft gemaakt in het moderne bewustzijn:
In de realistische stijl komt er iets dat herkenbaar is van andere afbeeldingen uit de schilderkunst met dit thema. Bij stijl uit de rennaisance is het plaatje overladen met allerlei betekenissen waar ook het thema van Het Laatste Avondmaal in zit. Bij de impressionistische stijl is de centrale figuur van Christus verdwenen en zie je gewoon een gezellige groep tafelen, terwijl in de moderne schilderkunst ook de groep verdwenen is en er slechts twee figuren zijn.
Toen vroeg ik A.I. om plaatjes te maken bij het woord ‘Wonderwoman’. Zij is een grote held in de wereld van de DC-comics. Geboren op een fictief eiland uit een Amazonen-moeder, de vrouwelijke strijders in de Griekse mythologie, uit klei gemaakt en tot leven gewekt door de Goden. Zij draagt een lichtgevende lasso van de waarheid waarmee ze de vijand kan doden en zij strijdt voor goedheid, rechtvaardigheid, vrede, enzovoort. En verhip, hier weet A.I wél weer weg mee; in alle genres verschijnt er een plaatje. Net als bij Eówin, ook een figuur uit de fantasie. Maar bij het woord ‘Christus’ is het voor A.I. dus complexer. Kennelijk gaat daar de kunstgeschiedenis een rol spelen bij het genereren.
Ik doe nóg een keer ‘Eowin’ en nu verschijnen er totaal andere plaatjes dan de eerste keer:
Hetzelfde woord, geheel andere associaties. Het lijkt het menselijk brein wel. Grillig en…onvoorspelbaar?