woensdag 9 juli 2014

Eigen volk eerst ?

Wie zijn we nu met zijn allen, wereldwijd? En dan bedoel ik met 'we' nu eens echt het grootst mogelijke: 'we', wij-mensen, wij-de- mensheid. Dat schoot er gisteren door me heen, na de overwinning van Duitsland met 7-1 op Braziliƫ. Omdat ik geen tv heb, deed ik de radio aan, na ongeveer een half uur in de eerste helft. Ik dacht dat ik het niet goed verstaan had: 5-0???

De reden om de radio aan te zetten was, omdat U. uit Dresden met familie in een vakantiehuisje zit, een half uur van mij vandaan fietsen. Ik vroeg haar of ze dacht dat Duitsland zou winnen. Nou, daar was ze nog niet zo zeker van. Bovendien was ze moe. Ze vroeg zich af, of ze de wedstrijd wel uit zou zitten. Na die eerste helft was ze natuurlijk klaar wakker.

In de 5 minuten Nieuws in de pauze, bleek dat Tel Aviv en Jeruzalem door raketten van Hamas bestoken was. Nadat het 6-0 was, stokte het commentaar en de beschrijving van de voetbalwedstrijd zelf en begon men in Studio Brazil hardop te denken:  Wat dit zou gaan betekenen: hoeveel onrust zou er nu in BraziliĆ« ontstaan? Was het nog wel veilig op straat? Zouden de mensen in de favella's in opstand komen?...

Een van de rijkste landen van de wereld, brengt een historische vernedering aan een land waarin men zich tevoren al afvroeg of deze nu De Wereld op bezoek moest hebben: Of dat geld niet beter besteed kon worden dan aan voetbalstadions, enzovoort. Terwijl de ogen van meer dan de halve wereld op het tv scherm gericht zijn, wordt er ergens midden op dezelfde wereld, halverwege, een nieuwe brandhaard ontstoken.

Voetbal maakt zogenaamd een ieder gelijk in de liefde en  de passie voor het spel. U. zei:' ik ben voor Nederland, zolang ze niet tegen Duitsland spelen' En zo werkt dat dus: we willen best wel samen met elkaar verbroederen, genieten van het maakt niet uit wat. Maar als het erop aankomt gaan we voor ons Eigen. Meeleven duurt precies zo lang als dat het eigene niet aangetast wordt.

Eigenlijk gun ik elk land een geheel gelijkwaardige start per gespeelde wedstrijd, die gemeten zou kunnen worden aan het bruto nationaal product. Een arm land zou iets van een bonus moeten krijgen van een rijk land: voor elke gespeelde wedstrijd een groot geldbedrag, of zoiets. Want dat een van de rijkste landen van de wereld, straks de Wereldcup zou krijgen, en het gastland bankroet en in rouw gedompeld is,  dat is vanuit een Alziend Oog bezien, toch wel een beetje onrechtvaardig.

Als Nederland vanavond verliest, dan ben ik in de finale voor ArgentiniĆ«. Ja, dat gaat dan toch maar even voor, dan mee gaan leven met U. Goed excuus daarbij is natuurlijk,  dat als Nederland wint ik onomwonden voor Nederland zou zijn. Zo is de menselijke geest, zo zijn wij.