maandag 4 juni 2012

MOTI

Zaterdag was ik voor het eerst in een zonovergoten Breda, de parel van het Zuiden, wordt het geloof ik genoemd. Een stad op haar best, in feestelijke zomerstemming, met het grootste buitenterras van Nederland; tenminste zó heb ik het nog nooit gezien. Er waren maar liefst drie bruidsparen, eentje met een wiitte Limo, waar de celebrity, werd nagebootst, je mocht de kerk niet in omdat het fotomoment op het punt stond vereeuwigd te worden: het loslaten van twee witte duiven voor de ingang. Van het andere stel stond een krakkemikkig wit Eendje met wat ballonnen voor het stadhuis en zij kwamen naar buiten met een hoempa orkest en streken met het het hele gezelschap neer in een der uitspanningen, die met witte ballonnen was afgezet. Dit plaatje vertegenwoordigt een heel andere wereld: die van de alternatievelingen, een beetje Frans.

Er was een club motorrijders bij de Nassau-kazerne, voor het ex-huis van Wilhelmina, er stepten een groep jongens met oranje T-shirt, een aantal dames had een vrijgezellenfeestje, waar lukraak mannen gevraagd werden voor een kus en op het perron liepen opvallend veel jolige vrolijkers, die ik ervan verdacht dat het Sp-ers waren, gezien de enkele  rode-tomatentas, en ja hoor, vanochtend las ik in de krant dat men daar de landelijke partijdag had. Breda is nu binnen bij mij als plaatje en als stad: tevoren was het een veelgenoemde stad in een deel van mijn omgeving o.a. omdat er een groot Kapucijnenklooster staat. 'Helemaal aan de rand van het cirkelvormige oude centrum, deze vraag krijg ik ongeveer één keer per jaar', zei de juffrouw van de VVV, 'wacht, ik zoek het in de computer op waar het is'

Daar heb ik dus geen bezoek aan gebracht. Zaterdags waren er geen diensten en was de kapel niet open, bovendien zou ik er bekenden tegen kunnen komen en dat wilde ik ook niet echt.Maar ik heb wel MOTI bezocht: Museum Of The Image, er was daar een tentoonstelling die Rollercoaster,  heet:: aan  120 bekende Nederlanders heeft gastcurator Joost Zwagerman  gevraagd om Het Beeld van de 21 ste eeuw uit te zoeken: dat beeld , uit de rollercoaster van beelden, die de eeuw tot nu toe voor jou kenmerkt. Hét icoonbeeld is volgens Zwagerman, de vallende man van de Twin Towers: niet meer weg te werken uit het collectieve bewustzijn: deze man, die bijna sereen valt, en met hem verviel een oude tijd en ontstond er een nieuwe.

Een heel interessante tentoonstelling, waar natuurlijk werkelijk van alles voorbij komt: zowel beelden van Pim Fortyun als Theo van Gogh, met het mes in de borst waren aanwezig, maar ook de diamanten schedel van Damien Hirst, of een filmpje van YouTube, gemaakt door een anoniem figuur van twee vechtende katten op een stoep, met een dialoog , waar de ene de ander de huid vol scheldt omdat de andere ontrouw was, erg grappig! En evenzeer betekenisvol dat degene dít beeld uitzocht als kenmerkend voor de 21-ste eeuw.

Wandelend in zonnig Breda dacht ik wat mijn beeld dan wel zou zijn. Ik wist het even helemaal niet. Van alles tuimelde door me heen, ja, als een rollercoaster dus. Toen stond het stil bij het beeld van een jongetje dat in een drijfzand terecht was gekomen, ergens in de buurt van sloppenwijken, ik meen in Zuid Amerika. Niemand kon wat voor hem doen, hij zakte langzaam weg, en er zou niet op tijd een hijskraan of iets dergelijks bij hem kunnen komen om hem eruit te trekken. Een langzame dood voor de ogen van de wereld. Een wereld die machteloos toekijkt, een soort afwezige getuige...

Nu ik erover nadenk is dit beeld, het vervolg of het exacte tegendeel van die vallende man. Alleen is die vallende man per toeval gefotografeerd, als snapshot. Dit jongetje heeft uren lang de camera's van de wereld op zich gehad. Ik zou dat beeld wel weer eens terug willen zien. Al staan die vragende ogen in dat onschuldige gezicht me wel in het geheugen gegrifd. Wat zou jouw beeld zijn, als je mocht kiezen? Je kunt het opsturen naar info@motimuseum. Ik weet niet wat ze met al die antwoorden doen. Je kunt voor 1,59 euro ook een app kopen met beelden, teksten en film. Leuk, al die beeldcultuur, leuke vraag ook.