maandag 11 juni 2012

Ik kijk nooit

Het is een maf idee dat op zaterdagavond, 6,8 miljoen mensen in Nederland exact dezelfde beelden op hun netvlies hadden en dat ik die nooit kijk, die nu ook toevallig bekeek, fijn in werktijd: VOETBAL. Ik weet er helemaal niks vanaf, weet alleen wat 'buitenspel' is, maar ik zat er helemaal in, met mijn  oranje jagermeisterhoed op en oranje T-shirt: én toen werd het 2-0 riep ik hardop, zonder dat ik er erg in had en Door riep terug: Mirjam je moet wel positief blijven hoor!

Nu was Door in donker-oranje jurkje met een wit vestje en T. riep daarna: het komt door jou Door, dat we verliezen, want jij hebt de kleuren van Denemarken aan! Zo zag dat eruit, in het donker, om de beelden op het grote scherm, scherp op het netvlies te krijgen. Door keek ook nooit, ze was voor de gelegenheid gekomen en we keken met 14 mensen, en ze kon het niet houden van de spanning. Stampvoetend ging ze buiten een sjekkie roken.' Ik kijk nooit, ik kijk nooit, maar dit kan ik niet uitstaan".

Ik kijk ook nooit, maar kon dit ook niet uitstaan. Elke niet-deskundige die zag het zó. Die heb je er niet veel meer in Nederland, want ik begreep dat de media al weken bezig waren met Oranje-wetenschap en dat elke Nederlander er ondertussen in gestudeerd heeft. Ik zag namelijk alleen maar die bal traag zigzaggend over de breedte van het veld gaan, nooit door het midden en dat het er in het begin aanvallend uitzag.  Ik zag de Denen een beetje meegeven en toen zag ik ze ineens versnellen en ik riep: dat wordt een doelpunt! En dat werd het ook. Daarom mocht ik niks meer zeggen van Door.

Weer thuis keek ik naar het dvdeetje The Dark Knight, over Batman en de  Joker, fantastisch gespeeld door Heath Ledger, die in Broke Back Mountain, zijn tegenspeler wil verleiden tot de herenliefde. Een heel andersoortige rol, maar ze hebben toch een ding gemeen: je moet een soort van chaos creëren, een soort van onverwachte ruimte, waardoor er iets gebeuren kan. In Broke Back Mountain is er dat romantische meer in de bergen vaar beide kamperen, en de Joker anticipeert op het gedrag van zijn tegenstanders en doet dan onverwacht iets anders dan dat wat hij weet dat er van hem verwacht wordt

Dat gebeurde er mijn inziens Zaterdag ook. Die Denen wisten dat er van de Nederlanders aanvallend voetbal verwacht werd, ze speelden het spelletje een beetje mee en wisten toen er zo'n sfeer van overmoed ging hangen van 'waar blijft het doelpunt?' snel ruimte te creëren om zelf te scoren. En Oranje ging maar door met die eigen voorspelbaarheid.Ja, Nederland heeft er weer een deskundige bij; ik ben benieuwd wat mijn voetbalcommentaar na woensdag zal zijn.