woensdag 4 februari 2015

Lost

Heerlijk om in weken wanneer het slecht weer is, je helemaal te verplaatsen in een serie die zich afspeelt  op een tropisch locatie, gefilmd op Hawaï. Gewoon dagenlang meeleven met een aantal hoofdpersonen, de overlevenden van een vliegramp, op een geheimzinnige plek, waar het eiland, als het een eiland is, zelf ook een soort personage is.

Tropische eilanden ken ik wel. Mmmmmm... die golfslag in helderblauw water, de palmbomen, het mangrovebos, het zand, compleet met zandvlooien, die je bij zo'n paradijsje er niet bij fantaseert. Maar in de serie is de situatie natuurlijk niet zomaar als een idylle. Er lopen talloze verhaallijnen over de groepsdynamiek en gaandeweg komen ook de individuele levens van ieder aan bod: Wie waren ze, vóór de crash? Deze situatie biedt een ieder ook de mogelijkheid om helemaal opnieuw te beginnen en hun oude leven los te laten: Dat bewustzijn houdt meerderen bezig.

J.J. Abrahms is één van de verhalenvertellers. Hij is door de jaren heen uitgegroeid, welbeschouwd, tot een van de grootste verhalenvertellers van de wereld. Zoals vroeger iemand bij een kampvuur je onderhoudt en je een spiegel voorhoudt middels verhalen, zo doet hij dat ook: elke tv-serie waarin hij participeert wordt een wereldwijd succes.

De vader-zoon-relatie in allerlei facetten komt vaak aan bod. Zoals ook in Fringe, dat me ook mee kon slepen. In de serie van dit eerste seizoen komen een vader aan bod, met zijn 10-jarig zoontje op het eiland, die elkaar maar net kennen: hij haalde hem op in Sidney, alwaar zijn moeder overleden is en zijn stiefvader niet voor het kind wil zorgen. Er komt een vader in voor die als topchirurg zijn zoon altijd vernederde, die zelf ook chirurg is geworden. De vader werd een verborgen alcoholist, heeft een operatie verprustst en zijn zoon Jack, nu de enige dokter op het eiland en tot een leider aangewezen, geeft zijn vader alsnog aan. Enzovoort.

Er gebeuren geheimzinnige dingen: een man kon na de crash plotseling weer lopen en blijkt alle vaardigheden te hebben om in de jungle te overleven. Hij vertegenwoordigt iets van de Gelovige: hij denkt dat iedereen op het eiland iets te leren heeft, hij denkt dat het eiland voor hen zorgt en dat ze niet voor niets zijn neergestort. Jack daartegenover is de man van de Wetenschap.

Ondertussen blijken er ook anderen op het eiland te zijn;  minstens een Franse vrouw die er 16 jaar geleden al is gestrand. Er blijken ijsberen op het eiland te zijn, die echter ook voorkomen in het stripboek van Hurley, een heel dikke man die 156 miljoen rijk is, door de lotto te winnen met getallen, die ook op het eiland zelf aanwezig blijken te zijn. Hij meent dat de getallen ongeluk brengen en verdoemd zijn.

Al met al, een serie die je eigen fantasie prikkelt en raakt aan dat gebied in jezelf dat beweegt tussen wat redelijk is, en wat niet. Aan het zoeken om samen met anderen het optimale uit een situatie te halen, aan het verlangen om zomaar elk moment weer je zelf uit te kunnen vinden. Aan elke keer opnieuw de werkelijkheid creëren en inspelen op wat er is. De serie was vanaf 2003 op de tv te bekijken en bestaat uit 6 seizoenen en heet, ergens heel toepasselijk: Lost.