zondag 25 juni 2017

Tof Tetrahoedje

Op Oerol heb ik een leuk hoedje gemaakt van Tetra-verpakkingen. De heer Tetra is in Zweden de tweede nationale held en die ander is Ikea, vertelde Zweden me eens.. Het is natuurlijk ook een uitvinding van jewelste, vergelijkbaar met de ritssluiting: niet meer weg te denken uit de samenleving. Alles wat drinkbaar of vloeibaar is in pakken, met een ronde plastic schroefdop bovenop, dat is dus een Tetra-verpakking. Van binnen vaak zilverachtig en van buiten bedrukt in allerlei leuke kleuren en designs.

Deze week betrapte ik mezelf een pak melk gekocht te hebben puur om de verpakking. Niet dat ik het bewust van plan ben geweest, maar misschien gaat het nu wel gebeuren: dat ik Tetra-verpakkingen ga verzamelen. Je kunt er van alles van maken. Daartoe maak je het pak plat op de naad en knip je de twee uiteinden weg, de ene kant vlak onder de dop. Dan maak je het open bij de naad en voor U ligt in ene keer een bijna vierkant stuk plastic-papier. Dat was je en klaar.

Voor mijn hoedje met rand had ik ongeveer zeven verpakkingen nodig. Die waren daar voor handen, iedereen kon ze achterlaten, en op het festivalterrein werden alle melkverpakkingen voor de cappuccino en anderszins op het einde van de dag allemaal naar dit standje gebracht. Eerst dacht ik dat het een knutselhoekje was voor de kinderen, maar na het weekend, toen alle kinderen weer verdwenen waren, bleek dus, dat je er petjes, en hoedjes, en cowboyhoeden kon maken.

Ik weet nu wel hoe het moet, maar je hebt er wel een houten 'hoedenmakerskop' voor nodig, die je met een draaischroef breder en smaller kunt maken. Ik zou best wel meer hoedjes willen maken. En Ik heb hem meteen opgezet en de rest van de tijd kreeg ik dagelijks complimenten. Mensen die voorbijfietsen: tof hoedje, mooi hoedje, leuk hoedje en het staat je zou goed. En ook vandaag , buiten de Oerolsfeer gebeurde het in de supermarkt. En twee mensen op een bankje zeiden iets te hard: wat een leuk hoedje heeft ze op.