dinsdag 12 juni 2018

A united kingdom

Zo. Alles is weer ingepakt, klaar om morgen door mij versleept te worden naar Terschelling. Het is de grootste landverhuizing die ik jaarlijks pleeg. Want ik wil dat alles meegaat: picknick-kleden om de tent van tapijt te voorzien, een lantaarntje met een waxinelichtje, een borrelglaasje voor de literfles Juttersbitter die ik altijd drink, een vlaggetjeslijn, ook voor de afscheiding, heel veel warme slaapkleding... en dan nog vergeet ik altijd wel iets.

Nu al typend denk ik maar 1 theedoek te hebben ingepakt, terwijl ik er meer nodig heb als tafelkleedjes op de kartonnen dozen uit de supermarkt, want ik maak meerdere bijzettafeltjes en 1 doos als een soort van voorraadkast. Die moeten dan op het allerlaatst nog in mijn rugzakje. Ik sleep werkelijk alles mee wat ik kan versjouwen en met een koffer op wieltjes hoef ik nu niet op het gewicht te letten. Dezelfde koffer mee naar Venetie, ja dan wel, maximaal 25 kilo. De tent op de koffer in de ene hand, een grote Ikea-tas met slaapzak, matjes, kleden en plastic in de andere hand, rugzakje om... en sjouwen maar: om op de natuurcamping mijn eigen koninkrijkje te maken.

Dus ik ben weer twaalf dagen van de wereld en dan staat dit blog waarschijnlijk stil. Behalve als iPad wifi-verbinding maakt op het festivalterrein, ja dan...

Nog een mooie en leerzame film gezien, pas geleden: A United Kingdom, het echt gebeurde verhaal, over Botswana, dat boven Zuid Afrika ligt en een democratie heeft. Wist ik veel, je weet maar zo weinig, maar dit vergeet ik niet meer.
Seretse Khama studeert in Londen en wordt verliefd op Ruth Williams.. Hij blijkt de troonopvolger van Bechuanaland, zijn oom is er regent. Ze trouwen, zeer not-done toen, een zwarte en een blanke... en in Zuid Afrika wordt de apartheid uitgevonden. Ruth gaat mee naar zijn land, wordt aanvankelijk door iedereen weggekeken en ook de oom van Seretse probeert een breuk te veroorzaken. Want langzaam wordt Ruth wel geaccepteerd en wil een meerderheid toch, dat Seretse hun koning wordt: dus de oom verzint met de Engelse regering een list: Seretse gaat terug naar Londen, om zijn troonopvolging te regelen, zo denkt hij, maar hij wordt in ballingschap gezet, terwijl Ruth zwanger en wel achter is gebleven: hun inschatting was, dat wanneer zij Bechuanaland zou verlaten, zij geen toegang meer zou krijgen.

Het komt dus allemaal goed: Seretse mag een week terug naar zijn land en in die week verzoenen oom en Seretse  zich en besluiten om het koninkrijk te vervangen voor een democratie. Ondertussen hebben ze ontdekt dat Bechanaland diamanten in de grond heeft en rechterlijk al vast laten leggen, dat alles wat er uit de grond komt, van de inwoners zal zijn.

Hoe een liefde tussen twee mensen en alle pijn en moeite die ze doorstaan hebben, de basis is van een democratie in Afrika: Seretse wordt de eerste president, en tot op heden bekleed op democratische wijze zijn nageslacht het presidentschap. Gemengd van bloed dus, zwart en wit. Lang voor Obama en Seretse wordt de voorloper van Nelson Mandela genoemd.

Ik heb de echte Seretse en Ruth gegoogeld. Ze lijken me een leuk stel, ze hielden veel van jazz en dansen. Dansen ga ik ook op Oerol; en als het niet op muziek is, dan wel in de duinen, aan zee, bij het wad of bij mijn tent, in stilte.