woensdag 6 februari 2008

Maharishi Yoghi

"De grote Ziener", is overleden, de yoghi uit Vlodrop, die de Transcendente Meditatie naar het Westen bracht. De Beatles waren fan, en David Lynch, die van Twin Peaks (griezelen in het bos), Blue Velvet (sadist belaagt in duistere kamer een mooie vrouw) en The Straight Story, een verzoenende film over een oude man die op zijn tractor een broer waarmee hij in onmin leefde, gaat opzoeken.
Zou die laatste film een gevolg zijn van de TM?, denk ik nu. Ik vond het al zo'n opvallend andersoortige film in zijn beetje lugubere, horrorachtige ouvre, waar de kronkels van het menselijk brein monsterachtige gedaanten vertonen.

Ik ken mensen van nabij die even aan de TM waren. Wars van God, religie en godsdienst hadden ze in wetenschappelijk onderzoek gelezen, dat TM werkelijk iets in je hersengolven verandert. Dit was verifieerbaar, dus de moeite waard!
Ik vond ze, de perioden dat ze het deden, liever, ontvankelijker, opener. Je hoeft je er alleen maar 2 keer per dag, 20 minuten voor terugtrekken en Een Geheim Woord, dat persoonlijk gegeven was, vormde de toegang naar hun diepste Zelf.
Welke truuks of sluwe listen ik ook probeerde, het Woord, dat voor ieder ook nog hoogst persoonlijk was en dat ze zelfs niet van elkaar wisten, ik heb het niet kunnen ontfutselen.
Dat Woord en de TM techniek onder de knie krijgen, daar moesten ze ook een andere diepte voor ingaan: die van hun buidel.

Nu klink ik wellicht wat sceptisch, maar dat ben ik niet. Probeer het zelf maar: elke dag 2 keer een kwartier of zo stil zitten of staan of liggen en gewoon alle gevoelens die je aanvankelijk kunnen bestormen laten komen en weer gaan: het brengt je naar een ander terrein. Het maakt gelukkig.
Er is helemaal niks voor nodig. In jou zít een bron van geluk en schoonheid. Gratis en voor niets:
Vrede en alle goeds.