donderdag 4 augustus 2016

Maria feest

Vandaag besloot ik om weer naar Palestrina te gaan, maar nu ook naar het dorpje aan de uiterste punt van het eiland. En dan de hele dag over het strand terugwandelen naar de andere uiterste punt, waar de veerboot naar het Lido gaat. Je hoeft er niet veel voor te doen, gewoon in de bus stappen op Lido: de bus gaat gewoon mee op de veerboot en vervolgt daarna haar weg.

Uitgestapt ergens aan de weg, achter twee mannen aangelopen die me door een piepklein parkje leiden naar de andere kant, bij de lagune. Alles en alles bleek versierd! Vlaggetjes wapperden in strengen over de straatjes, de daken, er waren bogen met blauwe en witte bloemen, uitbundige creativiteit met crêpepapier, elke paal was omwikkeld, zelfs de waterkraan was met aluminiumfolie aan het schitteren.

Even dacht ik dat het voor de toeristen was, maar er liepen nauwelijks toeristen. Wel een kardinaal. Jawel, aan de waterkant zat een heel gezelschap sjiek te eten, ik struikelde bijna over een tv-camera, er liep beveiliging en politie en priesters in lange zwarte toga's. Verder wandelend door het dorpje met een hoofdstraatje en een kade vol vissersboten begon de puzzel een beeld te krijgen.

Tussen alle versieringen door, waren daar ook afbeeldingen van Maria, met een jongetje aan haar zijde. Ik bleek in een Mariafeest te zijn beland, iets wat haar driehonderdste bestaan vierde. Uitgerekend vandaag! Nu was de Heilige Mis al geweest en het concert 's avonds kon ik niet bijwonen. Dus eigenlijk zag ik alleen een exclusief gezelschap copieus lunchen aan de waterkant, de sfeer van het gegoede establishment.

In een kerkje zag ik een doos met nog niet-aangestoken kaarsjes, van de soort die je meedraagt in een processie zoals in Lourdes. Misschien stond dat des avonds ook nog te gebeuren? In ieder geval was het feestelijk om te zien hoe het hele dorp zich te buiten was gegaan aan al die slingers, Maria-bogen, kleurige kleedjes en andere parafernalia. Al waren ze niet uitgenodigd voor de lunch, ze kwamen wellicht wel op de tv. En ik vervolgde mijn weg en liep naar het strand.