maandag 1 april 2024

Easter Parade in bloemig New York

In het DNA van New Yorkers zit het gegeven dat New York een immigrantenstad is. Er was een tijd dat er 5000 mensen per dag de stad introkken, allemaal langs Ellis Island en het Vrijheidsbeeld. Al die verschillende culturen: daarom zijn ze goed geworden in het vieren van elkaars feesten en grijpen ze elke gelegenheid aan voor een parade of een festival, waarvoor 5th Avenue en  andere gedeelten van de stad, zoals Greenwich Village, tijdelijk autovrij worden gemaakt. Afgelopen maand was er St Patricksday, oorspronkelijk van de Ieren en Happy Holi uit India. Macey het grootste warenhuis van de wereld, een heel block beslaand, pakt uit met een grootse bloemenshow. Op de social media wordt vast opgeroepen dat het binnenkort Easter Parade  is en of je al hebt nagedacht over je outfit.


Er is een gelijknamig musical uit 1948 en dan krijg je een glimp mee hoe het toen gevierd werd. Minder uitbundig en kleurrijk als nu. Het heet nú officieel: NYC’s Easter Parade and Bonnet Festival. 
Mensen leven zich uit in het maken van gekke hoeden.


Het begint om 10 uur s’ochtends bij St Patricks Cathedral op 5th Avenue op eerste paasdag.Ik maak weer  collages, een kleine keuze uit wat ik voorbij zie komen. Voor mij is het een wijze om er virtueel een beetje bij te zijn.


Er worden ook statements gemaakt omtrent het milieu, dat je moet gaan stemmen, dat abortus voor iedereen mogelijk moet zijn. Een Chinese New Yorker viert zijn afkomst met een grote DimSum hoed.


Ik krijg er elke keer een kick van om zo een beetje de hartslag van NY mee te voelen. Rockefeller Center is nu omgetoverd in een veld vol bloemenschapen.