dinsdag 9 april 2024

Worstelen

Leven is ook een worsteling. Niks is zwart óf wit. Marieke Lucas Rijneveld, zelf non binair, weet dit én ervaart dit maar al te goed. En dan is het toch wel een goddelijke gave als je daar een boek over kunt schrijven die helemaal cirkelt rondom dat duivelse dilemma: wéten dat je iets doet wat niet oké is maar een verlangen hebben dat in je woelt dat daar steeds dwars doorheen gaat.


Ja, ik laat het woord ‘goddelijk’ maar weer eens vallen. Omdat de wereld weer geconfronteerd moet worden met de Paus, die volgens katholieken de plaatsvervanger van God is op deze aarde en die nu namens God heel zeker weet dat gender fluïde zijn en transitie-operaties een belediging zijn voor de menselijke waardigheid. De sexe die je bij je geboorte wordt gegeven is een niet terug te roepen gave van God. Dus de Paus is ertegen. (Evenals tegen in vitro behandelingen, homoseksuelen, etc.). 
O. Dus er zijn heel veel mensen die geen bestaansrecht hebben. Ze behoren bij de zieken en daar kan God ook niks aan doen. Wat waanzinnig.
Wat moet het fijn zijn en heel comfortabel om in een wereld te kunnen leven zonder worsteling. Luister gewoon naar wat God zegt, vergeet je eigen bestaan. We schaffen gewoon heel veel mensen af en mocht je per ongeluk zelf bij de rafelranden horen, bijvoorbeeld als homoseksueel, dan verberg je je gewoon in het hol van de leeuw; in de katholieke kerk zelf. 
Maar leven is óók worstelen. Dat maakt je menselijk. Gelijk hebben of gelijk krijgen is eigenlijk nooit aan de orde. Het gaat erom, dat je het worstelen ziet, het op haar eigen waarde schat en dat je daar in de buurt bij wil blijven. 
Worstelen gaat huid op huid, in een voortdurende verstrengeling: Het andere, dat wellicht wezensvreemd aan je is, héél dichtbij laten komen. En doordat je het andere dan aan den lijve ervaart, kan het misschien weleens zijn dat je elkaar ziét en dat kan weer eindigen in een omarming, elkaar ondersteunen: we laten elkaar niet los.

En ondertussen is het vandaag weer te koud om buiten te zitten. In New York was er én een totale zonsverduistering én was het zondag Tulpendag. Een iniatief dat gesponsord wordt door een Nederlandse organisatie. Heel Union Square vol tulpen en mensen mochten er gratis een bosje van tien plukken. Gisteren genoot ik buiten van mijn eigen Tulpendag.