zaterdag 5 januari 2008

Absolute Vrijheid

Aan de Oud & Nieuwtafel rondom de kartoffelsalat en de worst, het duitse equivalent voor onze olliebollen, zat een vrouw die op haar twaalfde de Wende had meegemaakt. Ze heeft het jaar erop als uitgesproken positief ervaren.
Zo jong als ze was voelde ze, dat er een puzzel uit elkaar gevallen was, dat er een nieuwe gemaakt moest worden, maar dat je niet wist wat het beeld was, dat verschijnen zou.
Alles was mogelijk! Absolute vrijheid!
Het gaf haar een ongelofelijke kracht. Een jaar later sijpelde er een ander systeem binnen, maar dat neemt niet weg dat dat ene jaar haar nog steeds energie geeft. Zo jong als ze was.

Thuisgekomen uit Dresden, legde ik voor het slapen gaan de Osho Tarot. Dat doe ik vaker: het zijn kleine verhaaltjes waar Osho put uit alle levensbeschouwelijke tradities. Lekker voor het slapen gaan, en soms is er enige urgentie als ik de kaarten uitspreid. Geloof het of niet: al 3 keer legde ik, om weer eens helder te krijgen of en op welk kruispunt van wegen ik stond, en toen kwam daar kaart nr 22: het Dwaze Hart, Franciscus van Assisi.
Nu legde ik het met de vraag een kaart te krijgen die mij zou kunnen begeleiden in het Nieuwe Jaar. Het werd kaart 20: die van het Geweten & Bewustzijn.
Een mooie kaart en hoe toepasselijk! Het is het verhaal van Maria, die vlak voor het laatste avondmaal kostbare nardus-olie giet over de voeten van Jezus. Judas vindt het verspilling : dat geld had beter aan de armen besteed kunnen worden en hij vraagt aan Jezus haar te berispen.
Maar Jezus zegt: maak je niet druk, de armen zullen er altijd zijn, ik ben nog maar kort in jullie midden.

Volg je hart dus. Laat je niet leiden door opgelegde ethiek van wat hoort, het beste is, wat mag en niet: laat niet je geweten spreken, zoals Judas, maar je bewustzijn, zoals Maria: wees aanwezig en alert in dit hier-en-nu, het is het enige wat er is. Vier het. Leef het.
Mooi motto voor 2008: gewoon een 12 jarig meisje zijn, en de Wende komt vanzelf. Of niet, dat maakt niet uit. Het gaat erom te leven in de ruimte van de absolute vrijheid.
Kom maar op, 2008!