maandag 30 juni 2008

46664

Vrijdagavond 27 juni was er op de TV een life concert in Hydepark, ter ere van de 90-ste verjaardag van Nelson Mandela. 45 duizend mensen waren aanwezig, heel Hydepark volgepakt. Veel Afrikaanse muziek en westerse bands en als eindafsluiting Queen.

Annie Lennox kwam op helemaal in het wit. Ze is al twintig jaar het boegbeeld van 46664. Dat was het gevangenisnummer van Mandela: nr. 466, in 1964 ingeboekt. Nu is het een gironummer voor Aids-weeskinderen in Afrika, dat deze avond als ondertiteling had : 'It is in your hands...' Alsof Aids wereldwijd verdwijnen zal. Zo, dat kan iedereen met een beetje geld in de zak steken, wij allemaal dus in het rijke Westen.

Annie Lennox werd begeleid door het Agapei-koor: zwarte weeskinderen van Aidsslachtoffers, zelf vaak ook seropositief. Ze zongen in het kielzog van Lennox: 'We are together, we are family', schuchter swingend, naar voren, de gigantische catwalk op, dwars over het juichende publiek.

'Toch wel ontroerend', zeiden de twee Nederlandse commentatoren. Toch wel? Waarom niet gewoon: Dát ráákt me? Ik vind dit zo typisch Nederlands, of Westers, zo je wil. Wel deskundig commentaar over de optredende bands en daarin op geforceerde toon wél opgeklopt zoeken naar emotie en echtheid. 'O wat goéd, kippenvel!'

Gewoon toelaten dat deze kinderen zonder masker, onbevangen zonder bij-effect zingen: 'We are one family': misschien is dat te confronterend. Want 44664 bestaat al lang. Teken dat we met zijn allen helemaal niet één familie zijn.

Nelson Mandela schuifelde zelf ook het podium op. Zijn gezicht gefronst van de inspanning die het vroeg om met één stok het spreekgestoelte te halen. 'Pak mijn schouder maar', hoorde je door een per ongeluk open staande microfoon. Dat was zijn 20 jaar jongere vrouw naast hem. Ook al 70, dus. De beide commentatoren waren het erover eens dat dit toch het echte hoogtepunt van de avond was.

'Dat zo'n broos iemand zoveel kracht kan uitstralen,' zeiden ze. En de Afrikaanse muziek, dat was toch ook een echte verrassing. Ik hoor in hun commentaar een oud, moe, blasé Europa.