vrijdag 27 juni 2008

Rol

Op het eindeloze strand bij Lies, vlak achter waar ik kampeerde, lag de Holy Roler. Een rad waar drie mensen in konden lopen en op het strand afbeeldingen stempelde met achtereenvolgens een ster en halve maan, een kruis, een jodenster en het AUM-teken uit het boeddhisme. Sporen in het zand van de symbolen van de 4 grote godsdiensten, de brengers van zoveel schoonheid en even zovele gruwelijkheden.

Leuk. Ik kan het wel waarderen dat er een kunstenaar is, die zich de moeite getroost om zo'n gigantisch stempelkussen te maken. Religie zal blijven, als is het maar als eeuwigdurende referentie van beaming of afwijzing.

Nu was het ook net te koud om midden op het strand te liggen, maar de Holy Roler gaf me ook het gevoel: uitkijken! Of was het eerder een artikel dat ik las over de Amerikaanse dichter Frank O'Hara? Een dichter uit de Beat-generation die op het strand aan het zonnen was en overreden is door de strandwacht, die afval aan het opruimen was. Op 40-jarige leeftijd ben je dan zomaar wég.

Het lijkt me een man die zeer intens geleefd heeft getuige deze dichtregels:

It's pretty hard to remember life's marvelous
But there it is guttering, choking then soaring
In the mirrored room of this consciousness.


Roling, roling, roling...