woensdag 24 september 2014

Orde uit chaos

Ik kreeg pasgeleden van iemand een leuke kijktip. Het gaat om en kunstwerk dat gemaakt is van 804 bolletjes. Die zijn oorspronkelijk van hout, maar ze zijn bewerkt, zodat het lijkt alsof er een natuurlijke roestlaag op ze zit. Al die bolletjes zitten aan dunne, transparante draden en  kunnen dan bewegen en vormen achter elkaar door, een golf, een labyrint, een bloemachtige patroon, als je op een bepaalde locatie in het museum kijkt.

Of ik hier warm van loop?, was de vraag. Ja, ik liep er warm voor! De video begint met The Making of en als je niet weet wat het gaat worden dan denk je: waar kijk ik naar?  Een paar techneuten doen een heel technisch verhaal, waar ik de ballen niet van begrijp, behalve dat er iets met ballen gaat gebeuren. De tipgeefster had er ook nog een andere video bijgemaild, met alleen het resultaat: Het Kunstwerk. Voor het geval ik toch niet het geduld kon opbrengen om te blijven kijken.

Maar waar ik nou juist van warm loop, is de houding waarmee dit werk gemaakt is. Je hoort ze vertellen en ziet ze knutselen en rekenen en calculeren. Ze zeggen dat ze in het hele proces tot voltooiing niks kunnen nachecken of het zal lukken, alles is als één geheel computer-bestuurd, ze kunnen  alleen maar ontwerpen en doorgaan en hopen dat het resultaat dat zal zijn, wat ze hopen en verwachten.

Het kunstwerk is zo een ode aan de wetenschap, die ook vanuit de chaos van gegevens en data, zoekt naar een patroon, naar 'wetmatigheden', naar een orde. Ik vind het kunstwerk vooral een ode aan het menselijk vertrouwen.  Aan de uitdaging die hoort bij mens-zijn, om ook blindelings te durven vertrouwen. Je overgeven aan elkaar, aan de werkelijkheid die pas een betekenis krijgt, omdat jij, ik ieder ander, betekenis wil geven:

Orde uit chaos: in dit kunstwerk dat Breaking Wave is genoemd zijn het 804 bollen, die uiteindelijk een soort van levende eenheid vormen. Maar elke dag opnieuw weer, is het de uitdaging en de oproep om orde uit chaos te scheppen: in jezelf en met elkaar. Mensen tesamen zijn een levende eenheid en kunnen samen elk patroon scheppen dat uit  de verbeelding ontstaat.

Zie het filmpje.