woensdag 11 mei 2016

Hilarion

In de krant stond dat boekhandel Hilarion , de spiri-boekhandel van Nijmegen na 37 jaar de deuren sluit. 'Slachtoffer' van het eigen succes: elke gewone boekhandel heeft nu kasten vol spiri-boeken: spiritualiteit is gemeengoed geworden, terwijl dat vroeger wel anders was.

Ik herinner me het nog zó goed: ik studeerde al theologie en toen kwam daar het bericht van deze boekhandel. Er hing iets omheen van iets dat half verboden was; waarschijnlijk toch ook vanuit de theologische kringen waar ik in verkeerde. Er hing iets om heen dat het met hekserij en met occulte zaken van doen had, daar kwam je niet.

Ja, ik dus wel meteen. En was ook meteen zeer aangenaam verrasd: daar waren gewoon de boeken van Carlos Castenada te koop, iemand die visioenen had in de woestijn met gebruik van Peyote. En er waren boeken uit het boeddhisme verkrijgbaar: iets waar ik tevoren alleen maar in Amsterdam voor terecht kon.

Na Hilarion verschenen er meer van dit soort winkels, zoals De Wijze Kater in Utrecht. Misschien bestond die er wel eerder, maar ik heb deze pas veel later ontdekt. Ook toen de gewone boekhandels spiri-boeken gingen verkopen, had Hilarion voor, dat de sortering heel uitgebreid  was. Niet alleen de meer populair new-age-achtige dingen stonden er in de schappen, maar ook alle belangrijke vertegenwoordigers uit de christelijke mystiek.

Toen gingen ze ook ineens al die andere dingen erbij verkopen: wierook en edelstenen en windvangers, en beeldjes uit allerlei tradities, meditatiekussens, gelukspoppetjes, mooie kaarten en kalenders en weet ik veel wat niet meer. Ik dacht toen al: oei... het idee in een gedegen, deskundige, gespecialiseerde  boekhandel te komen verdween. En ja: ook de 'zwaardere leeskost' verdween: Hilarion omarmde ineens àlles.

Ik kwam er zelf de laatste jaren nauwelijks meer: afgelopen november voor het laatst:Om goede wierook te kopen voor Nichtje L. die haar kamer wilde laten geuren. De boekhandel was nog meer een belevingswinkel geworden. Jammer. Ik vermoed dat Hilarion overlevingskansen had gehad, als het had gekozen uit de hele bonte wereld die er aan geestesgroei wordt aangeboden. Geen sfeer van een kermis, maar meer die van een kapel.