vrijdag 26 april 2019

De verleiders, DuckDuckGo

Ik ben me een nieuwe handeling aan het aanleren op iPad: niet meer zoeken met Google, maar met DuckDuckGo. Daartoe haalde ik eerst de app op en die moet ik nu aanklikken. De zoekresultaten zijn tot nu toe erg vergelijkbaar met Google, alleen is het lettertype en de opmaak anders en daar moet ik ook aan wennen... wat ben ik toch een ongelofelijk gewoontedier!

Waarom doe ik dat? Omdat DuckDuckGo géén gegevens van je opslaat en daarmee de kans weer kleiner wordt dat de vijf grote bedrijven Amazon, Facebook, Apple, Google en Microsoft tezamen straks een internetprofiel van je hebben, waarmee je gemanipuleerd kunt worden doordat zij selectief aan jou info en sites laten zien en je zo in je eigen bubble gaat leven.

Dit leerde ik in de voorstelling van theatergezelschap De Verleiders in de voorstelling #NiksTeVerbergen die ik gisteren in de schouwburg zag. Wat een heerlijke, satirische, onthullende maar ook bij vlagen ontroerende voorstelling over ons internetgebruik en het eventuele gevaar dat wij ons brein eraan uitleveren. Weer eens bevestigd wat een geweldige acteur Pierre Bokma is, die hier een bitch van een voorzitster speelt, die op het einde door haar eigen  ‘waarheid’ zakt...

Nu hoef ik, dacht ik, niet erg bang te zijn, dat er een duidelijk internetprofiel van mijn persoontje kan ontstaan: ik doe niet aan Facebook en Microsoft. Ik googelde met mate, en heb summier eens wat bij Amazon besteld. Ik heb alleen een Apple-iPad waarop ik alles doe en ja,  dit blog is ook van Google... Dus hoe erg is het wie weet wėl!? ...  Iedereen denkt natuurlijk dat het wel mee zal vallen.

Vervolgens is de vraag hoe erg het zou zijn, dat internetprofiel van mij? Zo braaf, zo zonder enige uitspatting... Nou ja, je wilt gewoon een vrij mens zijn en niet op je vingers gekeken worden. Terwijl ik dan wel weer dit blog schrijf waarvan ik ook geen idee heb, wie het leest, en dat maakt me dan weer niks uit, ik wil het liever ook niet weten, wie het leest.  Stel dat er iemand bij is uit je eigen omgeving, waarvan je liever niét wil dat die het leest... Enfin, zo blijft een mens een vat vol tegenstrijdigheden.