dinsdag 17 januari 2012

Spoedcursus verlichting

Toen ik aan iemand vertelde dat het me zo leuk leek om van een van de kleine zaaltjes in mijn buurtcentrum een permanente meditatiestilteruimte te maken zei ze meteen: O!, net als Stadsverlichting! Uuh, o, wat is dat dan? Ken je Tijn Touber niet, die is daarmee begonnen, hij heeft ook boeken geschreven, hij is ook muzikant.

Stadsverlichting is een project dat gelooft dat je de wereld kan veranderen vanuit je huiskamer. Door te mediteren. Daartoe kan een ieder de eigen huiskamer beschikbaar stellen en Nederland is al bezaaid met deze stadsverlichtingen, kijk maar op http://www.stadsverlichting.nu/. Het woord bevat de leuke woordspeling met het boeddhistische de - verlichting - bereiken en daarover heeft Tijn Touber een boek geschreven, dat ik gisteren overhandigd kreeg en in eén ruk heb uitgelezen: Spoedcursus verlichting; een innerlijk avontuur.

Zo heb je nog nooit van de man gehoord en dan in ene keer staat hij ook in de Verdieping van Trouw afgelopen weekend. De foto met brilletje en grijzend haar, doet een braaf domineezoontje vermoeden, maar Tijn was een wilde jongen: popmuzikant van Lois Lane, grote successen gehad, seks, drank, luxe, sigaretten, hippe schoenen: hij zwoor het in ene keer af op zoek naar verlichting. Veertien jaar heeft hij ascetisch en celibatair geleefd, en heeft daardoor zijn vrouw verloren, die een vent naast zich wilde, geen halve monnik.

En toen ineens brak de Verlichting door: alles is er al, je hoeft naar niks te streven, je alleen maar open te stellen voor Het Veld, de Bron, The Force-zoals in Star Wars, of 'simpelweg' God. Het boek is een aanstekelijk verslag van zijn ontmoetingen met allerlei verlichte mensen van Anselm Grun uit de christelijke traditie tot Benjamin Zander, een beroemde dirigent, Eckhart Tolle, die over stilte praat, Robert Muller, levenslang hoog diplomaat bij de Verenigde Naties, Bert Hellinger, de uitvinder van de 'Familieopstellingen'.

Na elk hoofdstuk volgt een check, een aha, een meditatie en een actie punt voor de lezer en dat maakt het tot die spoedcursus naar Verlichting. Het boek verliest zich nét niet in het New Age gedachtengoed, waar ieder-zijn-eigen-geluk-en-gezondheid-helemaal-in- eigen-hand-heeft. Het citeert uitspraken als LET GO, LET GOD, die hij op een Indiase ashram zag staan en hij kan er niet onderuit dat alles wat hij verwoordt, uiteindelijk bij God uitkomt en meditatie en stilte de weg daarheen is.

Dat is tegelijk een beetje het bedrieglijke van het boek. Het lijkt allemaal heel makkelijk en binnen handbereik, maar hoeveel mensen willen mediteren? De weg daarheen, juist die lijkt toch een lange. Tijn zelf deed er 14 jaar over en is daartoe ook naar India en andere wereldplekken gereisd. Zou de lezer het dan uit haar luie stoel kunnen?

Uit die stoel opstaan. Elke dag thuis en/of wekelijks met anderen mediteren: doe het maar! Vind ik ook, zou ik willen dat er in mijn wijkcentrumpje gebeurde. En al ging het gerucht dat er veel belangstellenden waren voor zo'n meditatiegroep, deze vanuit de christelijke traditie http://www.wccm.nl/ men moet toch ergens starten, tot nu toe zijn er nog geen aanmeldingen. Of de cursussen en workshops van Tijn Touber die hij met nieuwe partner Kris geeft, aanslaan http://www.tijntouber.com/, géén idee.

Ach, men doet maar wat om 'God' dichterbij te brengen. Voor de rest moet een ieder het toch zélf doen.