maandag 12 december 2011

De Grondel

Vanaf januari gaat mijn 'werkend leven', en daarmee doel ik op het deel van mijn leven waarin ik mijn centjes verdien, veranderen. Ik ga helemaal in mijn uppie een klein buurcentrum beheren, op ongeveer 7 minuten afstand fietsen. Het ligt tegen het winkelcentrum aan, heeft uitzicht op een klein parkje en is een abstracte rechthoek met wanden van glas tot aan de grond: buurtcentrum De Grondel. De naam is me enigszins een raadsel: de grondel is een zoetwatervisje: wellicht in de omgeving in het park te ontdekken?

Ik zag het van buiten liggen en was eigenlijk al verkocht. Ik heb mijn ideale werkplek nu wel gevonden! De bedoeling is dat ik het ook mede ontwikkel tot een plek waarin veelsoortige activiteiten kunnen plaatsvinden. Mijn hersentjes begonnen meteen te draaien. Een huiskamer voor de buurt. Een boekenruil-hoek maken, een grote legpuzzel neerleggen zodat iedereen eens een stukje aan kan leggen, gratis internet, een kopje koffie met vrijwillige bijdrage, iets van een eetclub oprichten, mogelijkheid om gezelligheidspelletjes met elkaar te spelen.

En natuurlijk denk ik aan iets van een stilte-avond, met een aanbod van stille activiteiten: meditatie, yoga, mandala kleuren, autobiografisch schrijven, meditatief schilderen... 'Je kunt er een alternatief kloostertje maken!' riep iemand al uit. Dan wél zo alternatief, dat ook de kaartavond en de sjoelmiddag er kunnen plaats vinden.

Ik ga hier allemaal niet méér voor werken: gewoon 19 uur en de rest kan op sleutelbeheer. Een ieder die ik vertrouwenwekkend vind, kan terecht. Ik geloof dat ik mijn eerste activiteit al binnen heb: een keer in de week Christelijke Meditatie. Dit blijkt een wereldwijde beweging te zijn, die overal meditatieplekken probeert te creëren. Kijk maar eens op hun site: http://www.wccm.nl/ Het is wel leuk om te gaan onderzoeken, wat zo'n plek kan worden: op naar 2012, ik hoop me er als een visje in het water te grondelen.