vrijdag 2 december 2011

Carmen

Nu ik een koptelefoon heb, bedacht ik me ineens dat het wel aardig is, om nu muziek-dvd's te bekijken. Blijkt de bieb daar kastenvol van te hebben, dus ik kan vooruit. Binnenkort ga ik de musical Hair terug bekijken. Maakte vroeger veel indruk op me: vrolijk, hippie-achtig, peace-man, dat staat me bij. Ik zocht naar de film Carmen, die ik vroeger ook zo mooi vond: de muziek en veel dans daarin. Bovendien was ik afgelopen lente in Sevilla en heb in de tabaksfabriek waar het zich afspeelt rondgelopen. Het is nu een deel van de universiteit.

Maar ik vond niet wat ik zocht. Ik nam daarom een andere versie mee: een uitvoering van het Glyndebourne Festival Opera met Anne Sofie von Otter als Carmen. Gewoon op het toneel, maar het decor van de eerste acte, die zich in de tabakshal afspeelt, had wel de juiste sfeer, zoals ik me uit Sevilla herinnerde. Carmen vertelt het verhaal over Don José, die naar de wens van zijn moeder zal trouwen met de 'brave' Micaëla, een goed meisje uit zijn geboortedorp. Maar dan komt Carmen in zijn leven, vurig, vol wilde passie en zij verleidt hem.

Dat begint al in de eerste acte waar zij het beroemde Habanera zingt, dat haar weg heeft gevonden naar een groot publiek: L'amour est un oiseau rebelle... En zo zal het wezen: elke rebellie loopt niet over het pad van rozen: dat heeft het met de musical Hair gemeen, als ik het me goed herinner.

Maar het kwam niet binnen bij mij. Het raakte niet. Hoezeer Anne Sofie van Otter ook haar best deed. Mijn eerste associatie was: ze lijkt op Mien Dobbelsteen, 'de assistente van Dokter Van de Ploeg' in de oude tv-hit Zeg eens Aaa. Een Amsterdamse volksvrouw die werkster is bij een doktersgezin.

Stel dat Maxima, deze rol zou vertolken. Dát geloof ik meteen. Uiterlijk is daarbij niet doorslaggevend. Maxima heeft zich tenslotte geblondeerd, passend bij de rol van kroonprinses der Nederlanden. 'Aura', uitstraling; de Scandinavische sfeer rondom een mens is een ander dan de zuidelijke Spaanse of Zuid-Amerikaanse. Gelukkig zijn er op You Tube heel veel Carmen's die de Habanera zingen. Dat is genieten: l'amour est un oisseau rebelle...