donderdag 17 december 2015

Insurgent: Geef me de vijf

Er is een nieuw deel van Star Wars uit, deel 7, The Force Awakens, die werelwijd jubelend is ontvangen. In a galaxy far, far away is de held nu een vrouw en het is meegeschreven en geregisseerd door J.J Abrams, al langer een favoriete verhalenverteller van mij o.a. van Fringe en Lost. Ik zal het zeker nog gaan zien, hoe de  aloude strijd tussen goed en kwaad nu weer uitgevochten wordt en  waar de goeden elkaar steeds maar toewensen: May the Force be with you.

Star Wars hoorde bij mijn generatie, alhoewel velen om mij heen het totaal gemist hebben. Bij deze generatie horen véél verhalen en daar hoort zeker ook het vervolg van Divergent bij die Insurgent heet van de young-adult schrijfster Veronica Roth. De wereld lijkt na een ramp nog weinig overlevenden  te hebben en de samenleving is nu verdeeld in vijf facties: Vriendelijkheid, Oprechtheid, Eruditie, Zelfverloochening en Onverschrokkenheid.

De factie 'Vriendelijkheid' verzorgt de landbouw, het zijn de milieubewusten en spiri-new-agers van nu, in loszittende groen-oranje-bruine kleding.  Oprechtheid: dat  zijn de wetgeleerden en de rechters, de zwart-wit denkers en zo kleden zij zich. Eruditie zijn de wetenschappers in het blauw. De Onverschrokkenen zijn  de krijgers die de samenleving tegen vijanden van buitenaf moeten beschermen, in het zwart met tatoos. De factie  Zelfverloochening lijkt nogal op kloosterlingen, in grijs-beige tinten van ruwe stof.  Eenvoud en betrokken zijn en niet in spiegels mogen kijken staan hoog in het vaandel en omdat het ze niet om zichzelf te doen is, zijn zij de bestuurders van de samenleving.

En dan zijn er heel weinig die Divergent zijn: zij passen niet  in een van de facties en ze worden als gevaar van de samenleving gezien. En dan ga ik hier gewoon de clou vertellen van Insurgent: het blijkt dat 200 jaar eerder dit experiment door de mensen van toen in gang is gezet: hopend dat er mensen zouden opstaan die Divergent zijn, afwijkend dus, want van hun hangt de toekomst van de mensheid af.

Dat lijkt me een moderne wijsheid, die iets van zelfreflectie toevoegt aan  het simpele onderscheid tussen goed en kwaad zoals in Harry Potter of Star Wars. Als we ter harte zouden kunnen nemen dat in ieder van ons een mix van alle vijf de facties tot bloei MOET komen, voor echte menselijkheid.... ach, wat zou de wereld dan mooi zijn.