donderdag 10 december 2015

Laatste Avondmaal

Bijschrift toevoegen
Ondertussen heb ik me ook nog in een nieuwe legpuzzel gestort. Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Die beroemde afbeelding die in de Da Vinci Code van Dan Brown zo'n furore heeft gemaakt. Hij meent dat naast Jezus niet zijn lievelingsleerling Johannes is afgebeeld, maar Maria Magdelana, zijn geliefde en vrouw.

Al puzzelend kan ik er alleen maar een vrouw in zien en zijn alle handjes rondom de tafel zó vreemd geformeerd dat je ofwel mee moet gaan in de theorie van Dan Brown dat werkelijk alles een boodschap heeft die Leonardo da Vinci gecodeerd in het schilderij heeft willen brengen, ofwel dat het gewoon slecht geschilderd of slecht gerestaureerd is omdat de fresco er zó slecht aan toe is geweest dat men wellicht heeft moeten gissen hoe en wat.

De afbeelding was een muurschildering in de refter van een klooster, dus wie weet had Da Vinci nooit kunnen bedenken dat deze afbeelding zo'n prominente plek zou krijgen in de kunstgeschiedenis.
Maar los van de vreemde handjes is de V tussen Jezus en 'Maria' wel markant, symbool van een kelk of de graal,  en de kleurenrijm van de kleren die ze dragen. Het boek was een wereldwijde bestseller, waarschijnlijk omdat zo overtuigend  leek bewezen dat de rol van de vrouw in de kerk en het christendom weggepoetst is en dat al begonnen is door de belangrijkste vrouw uit het leven van Jezus een marginale rol te geven.

Vader was heel enthousiast over het boek van Dan Brown en ook over deze fresco. Hij gaf mij er nog een gebobbelde replica van, als het ware op een zilveren plaatje, en had voor zichzelf een nog grotere aangeschaft. Het was in de tijd dat ik zelf een kamer had in het klooster van Velp. Die afbeelding van hem is mee zijn graf in gegaan.